Greek Daily Headlines News Headline Animator

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Enso, κάνοντας απλά πράγματα με απλό και γρήγορο τρόπο

Μετά από δύο και πλέον μήνες, καθημερινής εργασίας σε Windows XP περιβάλλον, μπορώ να πω ότι το μόνο που με κρατάει μακρυά από την αυτοχειρία είναι το ENSO.
Πρόκειται για μια εφαρμογή που θυμίζει σε αρκετά σημεία το Spotlight του Mac OS X, και είναι αποκλειστικά για ευέλικτα δάχτυλα. Όσοι γράφουν με το νυχάκι, θα το βρουν άχρηστο. Οι υπόλοιποι θα δείτε μια μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητάς σας. Αρχικά κατεβάζουμε το ENSO, και αφού τελειώσουμε με την εγκατάσταση ετοιμαζόμαστε με πίστη να του δώσουμε μια ευκαιρία.
Στο video παρουσιάζω εν συντομία την εφαρμογή, για οποιαδήποτε παράλειψη, απορία ή προσθήκη όπως πάντα συνεχίζουμε στα σχόλια.
Download για iPod (640×360) Download σε HD 720p (1280×720)

Πηγή: vidcast.gr

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Αποκάλυψη κενού ασφαλείας στο Linux

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η αποκάλυψη κενού ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Linux. Μάλιστα, η «τρύπα» αυτή είναι ανοιχτή τα τελευταία δύο χρόνια!

Δύο γραμμές κώδικα ήταν αρκετές για να καταρρίψουν τον μύθο του ασφαλούς λειτουργικού αφήνοντας εκτεθειμένα τις βασισμένες σε Debian και Ubuntu διανομές Linux, αρκετές εφαρμογές και εκατομμύρια συνδεδεμένους στο internet υπολογιστές.

Το λάθος του κώδικα επηρέασε τα κλειδιά ασφαλείας που παράγονται για την ασφαλή μεταφορά δεδομένων από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Για να θεωρηθεί ένα κλειδί ασφαλές, πρέπει να έχει «μέγεθος» 128 bit, ώστε να χρειάζονται αρκετά χρόνια για να μπορέσει κάποιος άλλος υπολογιστής να ανακαλύψει ή καλύτερα, να μαντέψει, τον πιθανό συνδυασμό του κλειδιού. Ο λανθασμένος όμως κώδικας μείωνε το μέγεθος από τα 128bit στα 15bit αφήνοντας έτσι έκθετη την ασφάλεια των δεδομένων σε όποιον καταλάβαινε την αδυναμία του συστήματος.

Το λάθος δεν ήταν εμφανές γιατί ενώ από την μία είχε διατηρηθεί το φαινομενικό μέγεθος των κλειδιών, ώστε να φαίνονται κανονικά και θεωρητικά ασφαλή, από την άλλη είχε μειωθεί δραματικά η ποικιλία αυτών. Έτσι αντί για 2 εις την 128 κλειδιά, δημιουργούνταν μόνο 2 εις την Πέμπτη δηλαδή 32768 κλειδιά.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα φαίνεται να δείχνει μία γενικότερη αδυναμία του Open Source λογισμικού, οπού ένας προγραμματιστής κάνει μία σημαντική αλλαγή η οποία τις περισσότερες φορές γίνεται αποδεκτή χωρίς δεύτερη κουβέντα από την κοινότητα. Φαίνεται ότι πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία που ακολουθείται στα ζητήματα ασφαλείας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα δημιουργηθεί ασυνεννοησία στις ομάδες προγραμματιστών, όπως εδώ, οπού η ομάδα του Debian θα έπρεπε να ενημερώσει τους προγραμματιστές του OpenSSL για να να διορθώσουν το δικό τους bug και όχι να αναλάβουν την πρωτοβουλία να το διορθώσουν αυτοί, κάνοντας έτσι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.


To ταχύτερο Solid State Drive από τη Samsun

H Samsung ανακοίνωσε την κατασκευή του ταχύτερου SSD με ταχύτητα ανάγνωσης τα 200MB/δευτερόλεπτο και χωρητικότητα 256GB.

To μοντέλο αυτό αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του χρόνου και θα έρθει σε δύο εκδόσεις των 1.8 και 2.5 ιντσών. Το μοντέλο των 2,5’’ θα έχει πάχος μόλις 9,5 χιλιοστά και θα είναι αυτό που θα πιάνει την ταχύτητα που αναφέραμε. Σαν μέτρο σύγκρισης μπορούμε να αναφέρουμε ότι το μοντέλο της Western Digital 300 GB Velociraptor 3.5”, το οποίο θεωρείται ο ταχύτερος παραδοσιακός σκληρός δίσκος, πιάνει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής λίγο πάνω από τα 100 MB/δευτ.

Βέβαια η διαφορά αυτή στην ταχύτητα μεταφράζεται και κάπως υπερβολικά και σε διαφορά στην τιμή που αναμένεται να έχει το SSD της Samsung. Λίγο πάνω από τα 1000 δολάρια εκτιμάται ότι θα κοστίζει αρχικά, ενώ το μοντέλο της WD κοστίζει μόνο 300.


Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Εγκυκλοπαίδεια για web design από την Google

Εγκυκλοπαίδεια για web design από την Google

H Google εγκαινιάζει μία νέα δωρεάν υπηρεσία,το Google Doctype, το οποίο αποτελεί την εγκυκλοπαίδεια του ανοιχτού λογισμικού και κώδικα για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων με πλούσιες πληροφορίες για HTML, JavaScript, CSS και πολλά ακόμα.

Η εγκυκλοπαίδεια αυτή, στα πρότυπα της Wikipedia, μπορεί να τροποποιηθεί από οποιοδήποτε έχει λογαριασμό Google και επιθυμεί να εμπλουτίσει το περιεχόμενο της με τις γνώσεις του. Τα άρθρα που περιέχει το Google Doctype αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το DOM (Document Object Model) των HTML και XML, τo CSS (Cascading Style Sheets) αλλά και κινήσεις που πρέπει να κάνει ένας σχεδιαστής ή προγραμματιστής ιστοσελίδων ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση της Google να «αναθρέψει» την επόμενη γενιά προγραμματιστών για το web, οι οποίοι θα σχεδιάζουν ιστοσελίδες στηριζόμενοι αποκλειστικά σε ανοιχτά και δωρεάν πρότυπα.



One Laptop Per Child Project 2



One Laptop Per Child Project 2

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός One Laptop Per Child Project παρουσίασε χτες τις πρώτες φωτογραφίες από την επόμενη έκδοση του ΧΟ φορητού υπολογιστή του, του οποίου το κόστος υπολογίζεται κοντά στα 75 δολάρια ή 47,69 ευρώ!!!

Το laptop XO-2 είναι «υπό κατασκευή» ενώ παρότι υπάρχουν ήδη φωτογραφίες του, αναμένεται να κυκλοφορήσει κατά της διάρκεια του 2010, σε ενάμιση χρόνο δηλαδή το λιγότερο, από τώρα!

Το μέγεθος του θα είναι το μισό από το ΧΟ που όλοι γνωρίζουμε και θα αποτελείται από δύο οθόνες αφής χωρίς καθόλου πληκτρολόγιο. Πρόκειται για μία αρκετά πρωτοποριακή ιδέα, και όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του οργανισμού, Nicholas Negroponte, στόχος του είναι να μοιάζει με e-book και σαν τέτοιο θα προωθηθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Υπολογίζεται ότι το ΧΟ-2 θα «χωράει» 500 βιβλία. "Οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, ξοδεύουν 19$ για τα βιβλία κάθε μαθητή κάθε χρόνο. Η επένδυση των 75$ θα είναι αρκετά δελεαστική λοιπόν μίας και το ΧΟ-2 δεν είναι αποκλειστικά ένας e-book reader αλλά ένα πλήρως λειτουργικό laptop." είπε χαρακτηριστικά ο Negroponte που περιμένει αύξηση των πωλήσεων του XO 1 μετά την συμφωνία που έκανε με την Microsoft για την ενσωμάτωση των Windows XP.





Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Η Google Sites στη σουίτα Google Apps

Η Google παρουσίασε σήμερα το Google Sites™, μια εφαρμογή που καθιστά τη δημιουργία ομαδικού δικτυακού τόπου τόσο εύκολη όσο εύκολη είναι η επεξεργασία ενός εγγράφου. Με το Google Sites, μπορεί κανείς να συγκεντρώσει γρήγορα ποικιλία πληροφοριών σε ένα σημείο -συμπεριλαμβανομένων βίντεο, ημερολογίων, παρουσιάσεων, συνημμένων εγγράφων και απλών κειμένων και να τα μοιραστεί εύκολα – για απλή προβολή ή επεξεργασία- με μια μικρή ομάδα, μια μεγάλη οργάνωση ή ολόκληρο τον κόσμο.

«Η δημιουργία ομαδικού web site ήταν ανέκαθεν περίπλοκη, απαιτούσε αφιερωμένο hardware και λογισμικό, όπως και γνώσεις προγραμματισμού» σημείωσε ο Dave Girouard, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Google. «Τώρα με το Google Sites, οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα απολύτως προσαρμοσμένο site μέσα σε λίγα λεπτά, και να προσκαλέσει και άλλους να συνεισφέρουν σε αυτό. Προσθέσαμε, κυριολεκτικά, ένα κουμπί «Επεξεργασία» στο web».

Η δημιουργία και η επεξεργασία ενός συνόλου σελίδων σε ένα Google Site δεν απαιτεί γνώση HTML ή γνώσεις web design. Οι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα με ένα κλικ. Η προσθήκη περιεχομένου είναι εύκολη όσο ένα κλικ στο κουμπί «επεξεργασία». Ο μερισμός είναι όσο εύκολο είναι να αποσταλεί μια πρόσκληση. Μπορεί να γίνει αναζήτηση σε όλο το περιεχόμενο άμεσα και το Google Sites είναι προσβάσιμο μέσω οποιουδήποτε web browser.

Οποιοσδήποτε μέσα σε έναν οργανισμό μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το Google Sites με μια εγγραφή στο Google Apps™ μέσω της Team Edition. Αφού επιβεβαιωθεί η διεύθυνση email της επιχείρησης, ο χρήστης μπορεί άμεσα να προσκαλεί και άλλους, ή να αναγνωρίζει εύκολα ανθρώπους της ίδιας οργάνωσης που χρησιμοποιούν ήδη Google Apps.

Με το Google Sites, οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μια σειρά από sites, όπως:

• intranet για να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες της εταιρίας

• ένα ομαδικό site για τη διαχείριση ενός έργου•

• ένα site – προφίλ που θα περιλαμβάνει το βιογραφικό σημείωμα του ατόμου, τους τομείς εξειδίκευσης, τους στόχους για το τρίμηνο, κλπ.

Το Google Sites είναι ασφαλές και προσαρμόσιμο. Οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο σχετικά με το ποιος μπορεί να κατέχει, να συνεργάζεται, να βλέπει σελίδες και να εμφανίζει το ιστορικό εκδόσεων του συγκεκριμένου site. Το Google Sites είναι κατασκευασμένο για να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος επιχείρησης – από μια πενταμελή εταιρία έως μια επιχείρηση ή ένα πανεπιστήμιο με 50.000 άτομα – και δεν απαιτεί αγορά, εγκατάσταση ή συντήρηση.

Επιπλέον χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

• Ενσωματωμένο περιεχόμενο από άλλα προϊόντα Google, περιλαμβανομένων των YouTube, Google Docs, Google Calendar και Picasa

• «Ανέβασμα» αρχείων μεγέθους έως 10MB

• Προσαρμογή της εμφάνισης και της ατμόσφαιρας του site

Το Google Sites βασίζεται στην τεχνολογία JotSpot. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://sites.google.com.

Πηγή: Technews

Free Parental Control Software! Get Perfect Control of User Activity on Your Computer!

Protect Your Children

Get perfect control of websites your children browse, software they use, and folders they access. Regulate the time when they can use your computer and connect to the Internet. Hide content on your computer that you don't want them to see.

Guard Your Computer

Prevent your children and other users of your computer from installing unwanted and potentially harmful software and uninstalling applications that you need to use. Stop unauthorized access to your important files and incompetent changes to your system and security settings.

Block Websites with Dangerous Content

Have control over the content that comes into your home or office by customizing the content you want to filter and individualizing the content accessible to every single user. Prevent your children from accessing porn sites and using your credit card for unauthorized online shopping. Download Now »

Schedule Time Spent on Your Computer

Time spent surfing the Internet and playing computer games passes quickly. Determine how much time your kids can spend on the computer, both online and offline, by creating pre-set periods and time limits that users can access your computer and get connected to the Internet. Download Now »

Crawler Parental Control Software

Get Detailed Reports

Monitor the online and offline use of your computer wherever you are. User activity reports are stored on your computer and can be sent to your email address so you can access the record from any web browser at any time. Download Now »

Easy to Use Software

Crawler Parental Control software is very intuitive and easy to use. If you still have questions after trying it out, you'll find answers in our detailed Help section. Our support team is also available seven days a week. Download Now »

Εργαλεία προστασίας: Συνήθεις απορίες (FAQ)

Ε. Τι είναι το τείχος προστασίας;

A. Ένα τείχος προστασίας (ή τείχος προστασίας Web) κάνει τον υπολογιστή σας αόρατο για τους ηλεκτρονικούς εισβολείς και ορισμένες κακόβουλες εφαρμογές λογισμικού, όπως οι ιοί, οι ιοί τύπου worm και οι ιοί τύπου Trojan horse. Ένα τείχος προστασίας επίσης αποτρέπει το λογισμικό που υπάρχει στον υπολογιστή σας από το να συνδεδεί στο Διαδίκτυο για να αποδεχθεί ενημερωμένες εκδόσεις και τροποποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Τα τείχη προστασίας έχουν τη μορφή λογισμικού και υλικού, αλλά τα τείχη προστασίας υλικού προορίζονται για χρήση επιπλέον ενός τείχους προστασίας λογισμικού.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενεργοποιήσει ένα τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς προτού συνδεθείτε στο Internet. Διαβάστε περισσότερα για τα Τείχη προστασίας.

Ε. Τι είναι το λογισμικό προστασίας από ιούς;

A. Το λογισμικό προστασίας από τους ιούς βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας από συγκεκριμένους ιούς και σχετικό κακόβουλο λογισμικό, όπως οι ιοί τύπου worm και Trojan horse. Το λογικό προστασίας από τους ιούς θα πρέπει να διατηρείται ενημερωμένο. Αυτές οι ενημερωμένες εκδόσεις γενικά, είναι διαθέσιμες μέσω συνδρομής από τον προμηθευτή του λογισμικού προστασίας από ιούς.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενεργοποιήσει ένα τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς προτού συνδεθείτε στο Internet. Διαβάστε περισσότερα για τους ιούς.

Ε. Χρειάζομαι και τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς;

A. Ναι. Το τείχος προστασίας βοηθά στην αποτροπή των ενεργειών των χάκερ και των ιών προτού φθάσουν στον υπολογιστή σας, ενώ το λογισμικό προστασίας από τους ιούς απαλλάσσει τον υπολογιστή από τους γνωστούς ιούς, εάν κατορθώσουν να το παρακάμψουν ή εάν έχουν ήδη προσβάλλει τον υπολογιστή σας. Ένας συνήθης τρόπος με τον οποίον οι ιοί παρακάμπτουν οι ιοί ένα τείχος προστασίας είναι όταν εσείς αγνοείτε τα προειδοποιητικά του μηνύματα κατά τη λήψη λογισμικού από το Internet ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς θα προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τους ιούς.

Ε. Τι είναι το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές;

A. Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές ανιχνεύει και αφαιρεί το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές από τον υπολογιστή σας. Ο όρος "Spyware" (γνωστό και ως "adware") γενικά αναφέρεται σε λογισμικό σχεδιασμένο για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του υπολογιστή σας. Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές (Spyware) μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες αναδυόμενες διαφημίσεις, να συλλέγει προσωπικά σας στοιχεία ή να αλλάξει τη διαμόρφωση του υπολογιστή σας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σχεδιαστή του λογισμικού υποκλοπής. Στη χειρότερη μορφή του, το spyware μπορεί να δώσει στους εγκληματίες τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τον υπολογιστή σας και να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας.

Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές είναι ένα σημαντικό εργαλείο που σας βοηθά να κρατήσετε τον υπολογιστή σας σε άριστη λειτουργία και να τον προστατέψετε από εισβολές. Αυτού του είδους του λογισμικό πρέπει επίσης να διατηρείται ενημερωμένο. Οι ενημερωμένες εκδόσεις γενικά, είναι διαθέσιμες μέσω συνδρομής από τον προμηθευτή του λογισμικού προστασίας από υποκλοπές. Διαβάστε περισσότερα για το λογισμικό υποκλοπών.

Σημείωση: Ορισμένες εφαρμογές "spyware" συνήθως βοηθούν το επιθυμητό λογισμικό να λειτουργεί όπως πρέπει ή δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρεται το καλό λογισμικό δωρεάν με διαφημίσεις (όπως πολλά διαδικτυακά προγράμματα e-mail). Οι περισσότερες εφαρμογές υποκλοπών σας επιτρέπουν να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις σας, προκειμένου να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε προγράμματα.

Ε. Τι είναι το φίλτρο ανεπιθύμητων μηνυμάτων;

A. Τα φίλτρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων (πολλές φορές αναφέρονται ευρέως ως "φίλτρα e-mail") αξιολογούν τα εισερχόμενα μηνύματα e-mail για να προσδιοριστεί εάν περιέχουν στοιχεία τα οποία συνήθως σχετίζονται με ανεπιθύμητη ή επικίνδυνη μαζική αλληλογραφία. Εάν το φίλτρο υποδείξει ότι το μήνυμα e-mail είναι ύποπτο, το μήνυμα συνήθως πηγαίνει σε έναν ειδικό φάκελο, ενώ οι σύνδεσμοι και ο άλλος κώδικας που περιέχεται σε αυτό απενεργοποιούνται. Στη συνέχεια μπορείτε να αξιολογήσετε το μήνυμα με μεγαλύτερη ασφάλεια, με την ησυχία σας. Διαβάστε περισσότερα για τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Ε: Τι είναι το φίλτρο πλαστών μηνυμάτων;

A: Το φίλτρο πλαστών μηνυμάτων αποτελεί συνήθως μέρος ενός φίλτρου e-mail ή γραμμής εργαλείων Internet. Αξιολογεί τα εισερχόμενα μηνύματα για ενδείξεις ότι συνδέονται με απάτες πλαστών μηνυμάτων. Οι απάτες πλαστών μηνυμάτων χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τοποθεσίες Web που μοιάζουν απαράλλακτες με τις αντίστοιχες νόμιμες (π.χ. με τοποθεσίες οικονομικών ή κρατικών οργανισμών) αλλά είναι μόνον έξυπνες απομιμήσεις. Αν κάνετε κλικ σε συνδέσμους στο e-mail ή πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και άλλα δεδομένα σε αυτές τις τοποθεσίες Web, οι απατεώνες παίρνουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουν για να σας παρασύρουν ή να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας. Τα φίλτρα πλαστών μηνυμάτων μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους συνδέσμους που σχετίζονται με γνωστές σελίδες πλαστών μηνυμάτων και άλλες ύποπτες ενδείξεις. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτές τις ενδείξεις απάτης πλαστών μηνυμάτων στην ενότητα Πώς μπορώ να ξέρω εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πλαστό;

Ε: Τι είναι ο γονικός έλεγχος;

A: Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα παιδιά σας από ακατάλληλο περιεχόμενο, τόσο στο Internet και στα παιχνίδια υπολογιστή. Μπορείτε να επιλέξετε ξεχωριστά επίπεδα ασφάλειας για κάθε παιδί μέσα στο σπίτι, ανάλογα με την ηλικία του και την ωριμότητά του. Ορισμένα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών περιλαμβάνουν παρόμοιες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη δυνατότητα του παιδιού σας να παίζει ακατάλληλα παιχνίδια και να βλέπει ακατάλληλες ταινίες DVD. Διαβάστε περισσότερα για το γονικό έλεγχο.

Ε: Διαθέτει ο ολοκαίνουριος υπολογιστής μου αυτά τα εργαλεία προστασίας της ασφάλειας;

A: Ίσως. Όταν αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή, ελέγξτε τον κατάλογο συσκευασίας για να δείτε εάν ο κατασκευαστής έχει συμπεριλάβει τείχος προστασίας, λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό προστασίας από υποκλοπές, εκτός από το λειτουργικό σύστημα (π.χ. τα Microsoft Windows). Το λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Microsoft Outlook ή οι υπηρεσίες e-mail στο Web, όπως το Yahoo Mail, διατίθενται με τα δικά τους φίλτρα e-mail. Επικοινωνήστε με τον πάροχο λογισμικού e-mail για να μάθετε ποια φίλτρα διαθέτει το πρόγραμμά σας.

Εάν ο υπολογιστής δεν διαθέτει εργαλεία προστασίας, διατίθενται τέτοια από πολλούς προμηθευτές. Μπορείτε να βρείτε δοκιμαστικές εκδόσεις (με χαμηλό κόστος ή δωρεάν) και άλλες επιλογές στη σελίδα Δωρεάν λήψεις λογισμικού και δοκιμαστικών εκδόσεων.

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/update/security_tools_faq.mspx

Κατάλογος κορυφαίων 10 ελεύθερων λογισμικών ελέγχου Διαδικτύου γονικών

Με τη δημοτικότητα του Διαδικτύου και την ολοκλήρωσή του με ένα νεώτερο ακροατήριο, οι κίνδυνοι διατρέχονται της υποβολής των παιδιών στο tasteless και ενδεχομένως επιβλαβές υλικό. Το πρόβλημα είναι καθαρό είναι πλήρες του υλικού που μπορεί να προσεγγιστεί με ακριβώς το ένα χτυπά από τα κατσίκια. Ευτυχώς, υπάρχει πολύ λογισμικό που προσφέρεται για να βοηθήσει στην κράτηση των παιδιών σε ένα ασφαλές και εικονικό περιβάλλον. Πολλοί προσφέρονται στην ελεύθερη έως δοκιμαστική βάση και αισθάνθηκα για να συντάξω έναν κατάλογο 10 γονικών λογισμικών ελέγχου που βοηθά τους γονείς για να διαχειριστεί εκεί τις σε απευθείας σύνδεση δραστηριότητες κατσικιών. Εδώ είναι ο κατάλογος -

1. Ένα από τα πολλά γονικά λογισμικά ελέγχου που προσφέρονται στην αγορά είναι WebWatcher. Θέτει ως όργανο ελέγχου Διαδικτύου και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του τον βάζουν σε μια κατηγορία του. Μαζί με τις ικανότητές της ως όργανο ελέγχου Ιστού χρησιμεύει επίσης ως ένα όργανο καταγραφής συνομιλίας. Αυτό είναι ευεργετικό σε πολλούς γονείς των teens ή preteens που μπορούν να πέσουν θύμα στους δράστες λόγω στις παραγνωρισμένες ευπάθειες. Ένα αόρατο βασικό εργαλείο εμπόρων ξυλείας και screenshot σύλληψης ενισχύει τη δυνατότητα να ελεγχθούν καθώς επίσης και να εμποδιστούν οι ανεπιθύμητοι ιστοχώροι από την άποψη. Αυτό είναι λογισμικό που ρυθμίζεται εύκολα από τον εμπειρογνώμονα ή τον ερασιτέχνη.

2. Το SpyAgent αναμένει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από ένα ασφαλές πρόγραμμα ελέγχου. Αντίθετα από μερικούς από τους ανταγωνιστές τους, SpyAgent καταγράφει και το σταλμένο και λαμβανόμενο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Το ευνοϊκότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του προγράμματος είναι η δυνατότητά του να εμποδίσει την πρόσβαση ενός χρήστη στα προγράμματα όπως τη συνομιλία και IMs που μπορούν να θέσουν ως πιθανό κίνδυνο. Οι πελάτες είχαν μερικά peeves για αυτό το προϊόν εντούτοις, πολλοί βρήκαν το λογισμικό δύσκολο να χρησιμοποιήσει τη βασική αναγραφή και η ανεπαρκής εξυπηρέτηση πελατών ήταν επίσης μεταξύ των καταναλωτικών καταγγελιών.

3. Το ContentProtect είναι πρώτιστα ένα φίλτρο Διαδικτύου. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να προσφέρει μερικές περιοριστικές ικανότητες εντούτοις στερείται οποιαδήποτε σημαντικά τμήματα ελέγχου. Οι καταναλωτές δεν θα σύστηναν αυτό το προϊόν για την πρόθεση της ώριμης ικανοποιημένης προστασίας.

4. Η καθαρή παραμάνα είναι ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο όνομα στο φιλτράροντας χώρο Διαδικτύου. Η καθαρή παραμάνα επιτρέπει σε σας για να δει τον κατάλογο παρεμποδισμένων περιοχών αν και δεν τις τακτοποιεί με την αποβουτύρωση των κατηγοριών. Επίσης, η παραμάνα δικτύου δεν έχει τις ικανότητες των εικόνων ανίχνευσης και φιλτραρίσματος. Συν τις πλευρές, κύβοι έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα χρονικού ελέγχου και τη δυνατότητα να εμποδίσει τις κατηγορίες στην ολότητά τους που μπορεί να έχει το απαράδεκτο περιεχόμενο.

5. Η επιφυλακή οικογενειακού Cyber θέτει ως χαρακτηρισμένο σύνολο όργανο ελέγχου δραστηριότητας Διαδικτύου. Αυτό το εργαλείο καταγράφει όλα τα οικογενειακά μέλη σας κάνει εάν on-line off-$l*line. Χαρακτηρίζει την αυτόματο αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τη συνομιλία, και το στιγμιαίο φράξιμο αγγελιοφόρων. Ενισχύεται με το φράξιμο ιστοχώρου, τα παιχνίδια, και άλλους φράξιμο εφαρμογής, αυτόματη ανίχνευση λέξης κλειδιού, κίνδυνο άγρυπνους, και ευφυή υποβολή έκθεσης. Το στοιχείο σώζεται σε μια κρυμμένη θέση που κάνει το λογισμικό μια λογική λύση.

6. Το PC φίλτρων Ιστού Optenet παρέχει ένα skillfully χτισμένο εργαλείο για το ασφαλές σερφ Διαδικτύου. Μπορείτε εύκολα να διαχειριστείτε και να εμποδίσει την περιεκτικότητα σε Διαδίκτυο καθώς επίσης και να ελέγξετε το χρόνο που κάθε παιδί ξοδεύει στον υπολογιστή. Είναι η νεώτερη έκδοση είναι συμβατό με vista της Microsoft.

7. Ο προηγμένος γονικός έλεγχος επιτρέπει σε σας για να ελέγξει, να περιορίσει, και να επιτηρήσει εκείνων που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ελέγχου επιτρέπει σε σας για να αποφασίσει πόσο καιρό πολύ και πότε οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει ακόμη και τις ικανότητες έτσι ώστε είστε σε θέση να θέσετε το επίπεδο ελέγχου που θέλετε ανά μεμονωμένο χρήστη.

8. Οι γονικοί έλεγχοι φίλτρων Διαδικτύου προστάτη παιδιών είναι συγκεκριμένο αντι -αντι-πορν λογισμικό. Φέρνει έναν προηγμένο γονικό έλεγχο που αποτρέπει τα παιδιά από την πρόσβαση του αμφισβητήσιμου περιεχομένου. Εντούτοις, αυτό το πρόγραμμα είναι ειδικό για τον έλεγχο ιστοχώρου και δεν παρέχει πολλών από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αναφέρονται σε άλλα προγράμματα.

9. Το Safe2Net είναι επίσης συγκεκριμένο για το ξεφύλλισμα Ιστού. Η μέθοδός της είναι διαφορετική από άλλα προγράμματα αναφερθέντα. Εντούτοις, ενημερώνει τον κατάλογο ενδεχομένως κακόβουλων περιοχών σε εβδομαδιαία βάση που καθιστά την περισσότερο εκτιμημένη από τους γονείς.

10. Ο διευθυντής λογισμικού προστασίας Kidz κάνει συγκεκριμένα ως describers ονόματός του διαχειρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει στο διαδίκτυο. Με έναν κρότο του ποντικιού μπορείτε να ελέγξετε τα προγράμματα όπως οι ξεφυλλιστές Διαδικτύου, τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το λογισμικό συνομιλίας, και τα όμοια προγράμματα. Έρχεται επίσης με το CD Kidz που παραδίδει όλα το παιδί σας πρέπει να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο σε ένα χρηματοκιβώτιο και να εξασφαλίσει τον τρόπο. Ενώ θέτει ως αποτελεσματικό πρόγραμμα υπάρχει σίγουρα περιθώριο για βελτίωση.

http://www.thecredence.com/ylang/el/list-of-top-10-free-internet-parental-control-softwares/

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

SIW - System Information for Windows

To SIW (System Information for Windows) είναι μία δωρεάν εφαρμογή που δεν χρειάζεται εγκατάσταση και μας δίνει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το σύστημα στο οποίο το τρέχουμε.

Οι πληροφορίες που μας δίνει χωρίζονται σε 5 μεγάλες κατηγορίες : Software, Hardware, Network, Tools, Real-Time monitors. Σε κάθε μία από αυτές βλέπουμε πάμπολλες σχετικές πληροφορίες, όπως τί μητρική ή κάρτα γραφικών έχουμε κ.τ.λ. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να το έχουμε σε ένα usb stick ώστε να μας ακολουθεί παντού.


http://www.gtopala.com/

ESET SysInspector

ESET SysInspector is a state of the art easy to use diagnostic tool for Windows NT based systems. It allows an in depth analysis of various aspects of your operating system, including running processes, registry content, startup items and network connections. ESET SysInspector represents an invaluable utility which makes dealing with malware infected system easier. An option allows a system analysis while excluding all private data as well as generating log files from the gathered data which can be sent to support experts for further analysis and threat evaluation.

ESET Sysinspector is mainly intended to be a powerful resource for ESET´s support specialists further increasing their competence to resolve customer issues, but it is aimed to provide a complex system overview as well. In other words, this application is useful not just for administrators or IT experts but also for business- and home users.

Main Features

Process and Network Connection Overview This feature contains detailed information about running applications and processes as well as a list of processes and programs communicating over the network using TCP and UDP protocols

Anti-Stealth Technology

The SysInspector’s integrated Anti-Stealth technology allows discovering hidden objects (rootkits) in MBR, registry entries, drivers, services and processes.

Log Comparison

The SysInspector has the ability to compare two existing logs. The benefit of this feature is a set of items not common to both logs.

Critical Files

This feature displays important system files related to the operating system.

Drivers

Provides a list of drivers installed in the operating system.


System Requirements:

  • Processor Architecture: i386 (Intel® 80386), amd64 (x86-64)
  • Operating Systems: Microsoft Windows 2000/ XP/ Server 2003/ Vista/ Server 2008
  • Memory: 35 MB
  • Disk-Space: 3 MB
Download:

ESET SysInspector (32bit)

Download (64-bit version):
ESET SysInspector (64bit)

*****************************************************

Το ESET SysInspector είναι ένα εύχρηστο διαγνωστικό εργαλείο για WINDOWS. Με την εις βάθος ανάλυση των διάφορων πτυχών του λειτουργικού συστήματός σας, συμπεριλαμβα-νομένου του τρεξίματος των διαδικασιών, των περιεχομένων της registry, των στοιχείων έ-ναρξης και των συνδέσεων δικτύου, καθιστά την περαιτέρω αξιολόγηση από εξειδικευμένους τεχνικούς πολύ πιο εύκολη.

Το ESET SysInspector έχει την δυνατότητα να παράγει αρχεία από τα συγκεντρωμένα στοιχεία και να τα αποστείλει στους τεχνικούς υποστήριξης για την ανάλυση και την αξιολόγηση της εκάστοτε απειλής. Αυτή η ανεκτίμητη χρησιμότητα το καθιστά ικανότερο στο να εξετάσει ένα μολυσμένο από malware σύστημα διατηρώντας τη μυστικότητά σας όταν απαιτείται. Σας παρέχει την επιλογή να αναλύσετε το σύστημα αποκλείοντας όλα τα ιδιωτικά και εμπιστευ-τικά σας στοιχεία. Μπορείτε π.χ. να αναρτήσετε στοιχεία σε τεχνικά φόρουμ χωρίς να ανη-συχείτε για την προστασία του ιδιωτικού σας απόρρητου.

Το ESET SysInspector προορίζεται κυρίως να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τους τεχνικούς υποστήριξης της ESET που έχουν ως σκοπό να αυξήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους στην αποδοτικότατη και στην τάχιστη επίλυση ζητήματων που αφορούν τους πελάτες τους.

Κύρια χαρακτηριστικά του ESET SysInspector

Σύγκριση Log Το SysInspector έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει δύο υπάρχοντα αρχεία log. Τα οφέλος αυτού του χαρακτη-ριστικού γνωρίσματος είναι ένα σύνολο στοιχείων μη κοινών και για τα δύο log.

Τεχνολογία Anti-Stealth

Η ενσωματωμένη τεχνολογία Anti-Stealth του SysInspector επιτρέπει στην σάρωση σε κρυμμένα αντι-κείμενα (rootkits) σε MBR, σε καταχωρήσεις της regi-stry, σε drivers, σε υπηρεσίες και σε εφαρμογές.

Τρέχοντες διαδικασίες

Περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ενεργές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Συνδέσεις Δικτύου

Περιέχει τον κατάλογο διαδικασιών και προγραμμάτων επικοινωνίας του δίκτυο που χρησιμοποιούν τα πρωτό-κολλα TCP και UDP.

Kαταχωρήσεις στην Registry

Περιέχει κατάλογο όλων των σημαντικών καταχωρήσεων της registry που συσχετίζονται με όλα τα συχνά προ-βλήματα.

Υπηρεσίες

Το SysInspector παρουσιάζει όλα τα αρχεία που κατα-χωρούνται ως υπηρεσίες των Windows.

Drivers

Λίστα όλων των drivers που είναι εγκατεστημένοι στο σύστημα

Κρίσιμα Αρχεία

Παρουσιάζει όλα τα σημαντικά αρχεία του λειτουργικού συστήματος

Πληροφορίες συστήματος

Παρουσιάζει όλες τις σημαντικές πληροφορίες του συ-στήματος όπως, hardware, software, Windows Up-dates, εγκτεστημένα προγράμματα, κτλ.

Τιμή

Παρέχεται δωρεάν

Μπορείτε να το κατεβάσετε από αυτό το link.

Συνοδευτικό υλικό

Περιλαμβάνει όλα τα αρχεία βοήθειας

Απαιτήσεις Συστήματος

Υποστηριζόμενοι επεξεργαστές: Intel® ή AMD® x86 and x64

Λειτουργικα Συστήματα: Microsoft® Windows® 2000, Microsoft® Windows® XP, Microsoft® Windows® Server 2003, Microsoft® Windows Vista®,Microsoft Windows Server 2008 (Server Core edition as well)

Μνήμη: 35 MB

Αποθηκευτικός Χώρος: 3 MB

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Nod32

Το NOD32 αποτελεί αυτή τη στιγμή το ανώτερο πρόγραμμα ασφάλειας διεθνώς. Χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνει έχει επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα της antivirus βιομηχανίας και έχει θέσει την αντιμετώπιση ψηφιακών απειλών σε άλλη βάση. Για το λόγο αυτό έχει αναγνωριστεί από πολλά ερευνητικά εργαστήρια ως κορυφαίο πρόγραμμα προστασίας. Προσφέρει ολοκληρωμένη, ενιαία προστασία πραγματικού χρόνου από ιούς, worms, trojans, spyware, adware, απάτες τύπου phishing και χάκερς. Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η επαναστατική "μηχανή" ThreatSense, μία πραγματική εξέλιξη, που εξασφαλίζει προστασία όχι μόνο από γνωστές, αλλά και από άγνωστες ψηφιακές απειλές κάθε είδους. Σύμφωνα με το AV-Comparitives.org, το NOD32 υπερτερεί στην ανίχνευση και αντιμετώπιση πρωτοεμφανιζόμενων ιών, από γνωστότερα προϊόντα (όπως λ.χ. Norton, McAfee κ.ά.). Πέραν αυτών είναι το προϊόν που καταναλώνει τους υπολογιστικούς πόρους, επιβαρύνοντας ελάχιστα τον υπολογιστή.

Το NOD32 μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από απλούς χρήστες όσο και από επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες, μεγάλες, στην εκπαίδευση (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), καθώς και σε παροχείς υπηρεσιών σύνδεσης με το internet (ISPs). Είναι απλό και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση και αντιμετωπίζει τις περισσότερες πρωτοεμφανιζόμενες (άγνωστες) ψηφιακές απειλές, περισσότερες από κάθε άλλο προϊόν. Έτσι, μπορείτε να είστε ήσυχοι, ότι ο υπολογιστής σας ή το δίκτυο της επιχείρησής σας δεν θα απειληθούν ούτε από γνωστές, αλλά ούτε και από άγνωστες ψηφιακές απειλές.

Με το ESET NOD32 Antivirus αντιμετωπίζετε τις αυριανές απειλές σήμερα!

Αλλα σχετικά εδώ

Η συνεργατική Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής

Encyclopedia of Life - eol - Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής

Η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής (Encyclopedia of Life - eol) είναι μια προσπάθεια συλλογής και παρουσίασης όλων των περίπου 1,8 εκατομμυρίων ζώντων ειδών του πλανήτη μας.

Όπως και η διάσημη Wikipedia, η eol βασίζεται στη συνεργασία και συνεισφορά χρηστών του διαδικτύου για τη συμπλήρωση και διαμόρφωση των περιεχομένων της.

Σφήκα
Σφήκα - true wasp

Αξίζει να την επισκεφθείτε, να περιηγηθείτε, κι αν θέλετε και μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά.

Η κίνηση των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες σε πραγματικό χρόνο και όχι μόνο!

Ships in the Aegean sea real-time

Μια θαυμάσια και χρήσιμη mash-up εφαρμογή στο Google Maps που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://syros-observer.aegean.gr/ais/

Everex Cloudbook: το αντίπαλον δέον του Asus eee pc

Κυκλοφόρησε ο πρώτος εμπορικός ανταγωνιστής του Asus eee pc, το αμερικάνικο Everex Cloudbook.

Το έρχεται με οθόνη επίσης 7 ιντσών και λειτουργικό σύστημα Linux gOS το οποίο βασίζεται στο Ubuntu. Μια σημαντική διαφορά με το Asus eee pc είναι ότι το διαθέτει σκληρό δίσκο 30 GB. Επίσης έχει πλήρη συστήματα ασύρματης δικτύωσης, αναραγωγής πολυμέσων, βιντεοκάμερα κλπ.

Everex Cloudbook vs. Asus eee pc

Μένει να δούμε εάν η ποιότητα της κατασκευής και η συνολική απόδοση υλισμικού και λογισμικού θα είναι εφάμιλλη του Asus eee pc.

Η λιανική τιμή αγοράς του στις ΗΠΑ είναι 400 $ δηλαδή 262 €, τιμή ανταγωνιστική του eee pc.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Τί είναι οι Διανομές;

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Linux είναι οι άπειρες επιλογές που προσφέρει στους χρήστες του. Το Linux τεχνικά αναφέρεται στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, αλλά συνήθως όταν λέμε Linux ο κόσμος καταλαβαίνει πως εκτός από τον πυρήνα μιλάμε για τις εφαρμογές και τα προγράμματα που τον περιβάλλουν.

Το πακετάρισμα του πυρήνα, καθώς και των βοηθητικών εφαρμογών και των προγραμμάτων που τον περιβάλλουν συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε διανομή. Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux. Σε αυτήν τη σελίδα θα σας παρουσιάζουμε τις πιο διαδεδομένες και προτεινόμενες προς χρήση. Πλέον υπάρχουν διανομές που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, υπάρχουν άλλες διανομές που προορίζονται απλούς χρήστες, άλλες διανομές που προορίζονται για το στήσιμο εξυπηρετητών, άλλες διανομές που προορίζονται για επαγγελματίες μουσικούς κ.ο.κ. Τέλος, υπάρχουν διανομές που συντηρούνται από την κοινότητα του Linux, αλλά και εμπορικές διανομές.

Ubuntu

To Ubuntu αναπτύσσεται από την κοινότητά του και αυτή τη στιγμή είναι η πιο δημοφιλής διανομή, κυρίως επειδή απευθύνεται σε απλούς και αρχάριους χρήστες, προσφέρει περιβάλλον εύκολης εγκατάστασης και προορίζεται για μηχανήματα desktop και φορητούς υπολογιστές. Βασίζεται στο Debian GNU/Linux και είναι διαθέσιμο για κατέβασμα δωρεάν μέσω του ιστοτόπου του. Η λέξη Ubuntu είναι Αφρικάνικη και σημαίνει "Ανθρωπιά στους άλλους" ή "Είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε".

Fedora

Το Fedora, παλαιότερα γνωστό και ως Fedora Core, σπονσοράρεται από την εταιρεία Red Hat και στην ανάπτυξή του συμβάλλει σημαντικά και η κοινότητά του. Η διανομή βασίζεται στο παλιό καλό Red Hat Linux και αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό. Αν και πλέον το Ubuntu έχει κερδίσει τους πρωτάρηδες χρήστες, η πρόταση της Red Hat πάντα αποτελούσε (τουλάχιστον για μερικούς) τη διανομή με την οποία θα ξεκινήσουν την εμπειρία τους με το Linux.

SUSE

To SUSE Linux είναι μια οικογένεια διανομών που αναπτύσσονται από τη Novell. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει την εμπορική διανομή SUSE Linux Enterprise Desktop, διάφορες εμπορικές διανομές για εξυπηρετητές και προϊόντα που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, καθώς και το δωρεάν openSUSE, το οποίο αναπτύσσεται από την κοινότητα του SUSE σε αντίθεση με τις εμπορικές διανομές που κατευθύνονται από τη Novell. To SUSE αποτελούσε πάντα την εναλλακτική έναντι στο Red Hat. Είναι αρκετά εμπλουτισμένο με γραφικά εργαλεία ρυθμίσεων, ιδανικά για τους αρχάριους χρήστες, καθώς και αισθητικά βελτιωμένα γραφικά περιβάλλοντα.

Mandriva

Το Mandriva Linux είναι μία διανομή προσανατολισμένη για καταναλωτές, προσφέρεται είτε δωρεάν για κατέβασμα από τον ιστότοπό του, είτε ως ολοκληρωμένο προϊόν (retail boxed). Στην παρούσα μορφή του, το Mandriva είναι ο συνδυασμός των πάλε ποτέ ξεχωριστών διανομών Mandrake, Conectiva και Lycoris. Το Mandrake ήταν βασισμένο στο Red Hat Linux, με έμφαση σε γραφικά βοηθητικά εργαλεία για τους αρχάριους χρήστες και αισθητικά βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον.

Debian GNU/Linux

Το Debian GNU/Linux είναι ο ορισμός της διανομής που αναπτύσσεται από την κοινότητά του, το Debian Project. Το Debian ήταν η πρώτη διανομή ανοιχτή "στη συνεισφορά κάθε χρήστη και προγραμματιστή". Η βασική αρχή του είναι η κοινωνική του σύμβαση, η οποία απαιτεί πως όλα τα Debian λειτουργικά συστήματα που θα παραχθούν θα είναι πάντοτε 100% ελεύθερα. Το Debian είναι η πιο δημοφιλής και προτιμόμενη διανομή των προχωρημένων χρηστών του Linux και ειδικά όσων υπολογίζουν και το ιδεολογικό υπόβαθρο πίσω από το όλο κίνημα των κοινοτήτων του ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού. Το Debian καλύπτει σαφώς όλες τις ανάγκες χρήσης, τόσο αυτές ενός μηχανήματος για χρήση desktop, όσο και αυτές ενός εξυπηρετητή.

Knoppix

Το Knoppix είναι η πιο δημοφιλής διανομή για εκτέλεση κατευθείαν από το CD, χωρίς να απαιτεί εγκατάσταση (live CD). Είναι γνωστή για την πολύ ευρεία υποστήριξή της σε hardware, καθιστώντας την έτσι τη νούμερο ένα επιλογή για αρχάριους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν το Linux πριν αποφασίσουν να το εγκαταστήσουν καθώς και χρήστες που θέλουν γρήγορα και εύκολα να δοκιμάζουν το κατά πόσο το hardware που έχουν (ή θέλουν να αγοράσουν) υποστηρίζεται στο Linux. Επιπρόσθετα, το Knoppix προσφέρει και επιλογή εγκατάστασης μετά την οποία οι χρήστες θα καταλήξουν κατα βάση με μια διανομή Debian, καθότι το Knoppix βασίζεται σε αυτό.

Slackware

Το Slackware θεωρείται από πολλούς ως η διανομή των ... hackers! Είναι η παλαιότερη διανομή που έχει καταφέρει να επιζήσει μέχρι και σήμερα (όχι, δεν είναι η πρώτη διανομή Linux όπως πολλοί πιστεύουν), καθώς είναι το ίδιο σταθερή και δυνατή από το 1993 μέχρι και σήμερα! To Slackware απευθύνεται κυρίως σε εξωφρενικά προχωρημένους χρήστες, σε ανθρώπους που ξέρουν τί θέλουν, πώς το θέλουν και απλά παίρνουν ένα εργαλείο για να το κάνουν. Φυσικά, απευθύνεται επίσης και σε αρχάριους χρήστες που όμως θέλουν κυρίως να μάθουν πάρα πολλά καινούρια πράγματα, έχουν απεριόριστη υπομονή και ο βασικός σκοπός τους είναι πρώτα να γνωρίσουν εις βάθος τους υπολογιστές, το λογισμικό και τη διανομή και μετά (από αρκετό καιρό) να το χρησιμοποιήσουν ως το εργαλείο της δουλειάς τους. Είναι η διανομή των ρομαντικών Linuxάδων των παλιών καλών καιρών και όσων πιστεύουν πως αν την εγκαταστήσουν και την χρησιμοποιήσουν θα γίνουν αυτομάτως hackers. Με λίγα λόγια, η πιο cult διανομή! :)

Gentoo

Το Gentoo είναι ίσως η πιο προσανατολισμένη διανομή στον πηγαίο κώδικά της. Αυτό σημαίνει πως για την εγκατάστασή της είναι προτεινόμενο το να μεταγλωτίσετε (compile) ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές και προγράμματα αντί απλά να εγκαταστήσετε binary πακέτα. Αυτό βέβαια την καθιστά ως την πιο βελτιστοποιημένη διανομή εξ ολοκλήρου ειδικά για το μηχάνημα στο οποίο θα την εγκαταστήσετε και ταυτόχρονα την πιο ... εξωφρενικά "τρελή" διανομή που υπάρχει! Αυστηρώς κατάλληλη μόνο για γνώστες του συγκεκριμένου σπορ.

Red Hat Enterprise

Το Red Hat Enterprise είναι η πιο πετυχημένη εμπορική διανομή. Το εργαλείο του πραγματικού επαγγελματία, η λύση για εξυπηρετητές και σταθμούς εργασίας.

CentOS

Το CentOS είναι η απάντηση της κοινότητας για μια διανομή με Enterprise χαρακτήρα. Το CentOS βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise και προσπαθεί να είναι 100% συμβατό με αυτο (στο επίπεδο των εκτελέσιμων). Η διανομή αυτή απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να τρέχουν μια διανομή συμβατή με το RedHat Enterprise, αλλά δεν επιθυμούν ή δε χρειάζονται την υποστήριξη που προσφέρει η Red Hat.

Zeus

Το ΖΕΥΣ είναι η πρώτη ελληνική διανομή Linux. Αποτελεί κλώνο του Slackware, αλλά με πολλές βελτιώσεις για την υποστήριξη των ελλήνων χρηστών, όπως την αναδημιουργία των init scripts, καθώς και νέους precompiled πυρήνες για workstation μηχανήματα. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά εργαλεία για power users, όπως το Zebra για advanced routing, FreeSwan ipsec tunnels, το Open-nms για παρακολούθηση της δικτυακής κίνησης, το Ntop, το Mailscanner σε συνδυασμό με Sendmail, Sophos AV, Mrtg, Rdtool για γραφήματα, Sawmill log analyzers και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία. Το ΖΕΥΣ Linux περιλαμβάνει τα τελευταία χαρακτηριστικά της τεχνολογίας του Linux, μαζί με εύκολη διεπαφή για εγκατάσταση (Slackware με τη χρήση του BSD dialog).

Knoppel

Το Knoppel είναι μια "ζωντανή" ελληνική έκδοση Linux, βασίζεται στη διανομή Knoppix και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε περισσότερο από το να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από το CD-ROM για να έχετε ένα πλήρες λειτουργικό. Το Knoppel θα ανιχνεύσει αυτόματα το υλικό του υπολογιστή και θα εκτελεστεί εξ ολοκλήρου από τη μνήμη RAM αφήνοντας το υλικό του υπολογιστή σας ανέπαφο. Στον υπολογιστή δεν εγκαθίσταται τίποτε και ο σκληρός δίσκος θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν και όταν θελήσετε να αποθηκεύσετε δεδομένα σε αυτόν.

Slackel

Η ελληνική διανομή Slackel είναι μια συλλογή λογισμικού GNU/Linux που εκτελείται πλήρως από CD και είναι βασισμένη στο Slackware Linux. Αναγνωρίζει αυτόματα και υποστηρίζει πολλές κάρτες γραφικών και ήχου, συσκευές SCSI, USB, καθώς και άλλες περιφερειακές συσκευές. Mπορεί να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί ως CD επίδειξης GNU/Linux, CD μαθημάτων κατάρτισης, ως σύστημα ανάκτησης ή ως πλατφόρμα για εμπορικές επιδείξεις προϊόντων λογισμικού. Δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί τίποτα στον τοπικό δίσκο.

http://www.linux.gr/page/distros

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Microsoft Vista SP1 and XP SP3 are back! Let the downloading commence

Microsoft Vista SP1 and XP SP3 are back! Let the downloading commenceAfter compatibility issues last week many of you may already be aware that Vista SP1 and XP SP3 were delayed. They are now back with a vengeance, available for download since last night. I know just how excited you guys are to download these service packs which will greatly enhance your operating system adding much needed fixes, with a side of glitches in Vista SP1’s case.

The service packs are now available through the regular Windows Update and the Microsoft Download Center. The compatibility issue Microsoft faced last week was related to Microsoft Dynamics Retail Management System or RMS for short. RMS is a point-of-sale (POS) system, for retail chains or enterprise level businesses requiring transaction management.

The way Microsoft fixed the compatibility issue was to just bypass RMS customers altogether by using a filter which Microsoft spent about a week developing. So, it seems businesses relying on RMS must wait till later this month for a fix so that they may also enjoy all the glory the service packs will bring.

According to PC Advisor Microsoft has indicated a beta fix is already in the works for those RMS customers, so it seems Microsoft is on top of the problem, which is great news.

I know some of you have been waiting forever for Vista Service Pack 1, and I truly know the frustration you have been feeling. I’ve been in the Microsoft Discussion Groups and I’ve seen how nasty it has gotten in there. Now if we can get all the hardware compatibility issues straightened out by the next service pack, it should be smooth sailings after that.

http://vista.blorge.com/2008/05/07/microsoft-vista-sp1-and-xp-sp3-are-back-let-the-downloading-commence/

Windows Vista SP1 offer new glitches on the side

Windows Vista SP1 offer new glitches on the sideUsers testing out the new service pack 1 for Vista are reporting issues when using Windows Update for the latest sound drivers, experiencing problems with no audio after the update. This issue mainly seems to affect users with Sigmatel or now known as IDT high def sounds, which are used quite a bit on Dell’s PCs (mine included).

The problem seems quite permanent for some; even after the updated audio driver was uninstalled or a system roll back was performed the no audio issue still persisted. Few were successful in getting their audio to work using the mentioned technique, however neither Microsoft nor IDT have yet to provide a clear solution to the problem.

According to ChannelWeb, a spokesperson from Dell Computer has indicated they are looking into the issue, as users have started discussing the issue on Dell’s forum. Dell customer forum’s Digital Life Liaison ‘Chris B.’ warned users to stay clear of this driver if they see it in their Windows Update.

Many users vented their frustration in the Microsoft’s Discussion Groups, questioning Microsoft’s competency by allowing updates to be made available to the public without actually testing them.

For those with dual boot machines like me it’s not too much of a problem, however it does add to the list of things that would make you think twice when deciding if they should boot into Vista at the dual boot menu. I find myself booting into Vista less and less as time goes by. I would have thought it would be the opposite, but when there are certain issues hampering the overall experience of using the operating system such as ‘no sound,’ it becomes more of a hassle to use Vista then XP. Its not all gloom for Vista, considering its only the first service pack, we can always hope for better service packs in the future that addresses all of our needs, we can always dream can’t we?

http://vista.blorge.com/2008/05/05/windows-vista-sp1-offer-new-glitches-on-the-side/

Microsoft just can’t get the public to like Windows Vista

Microsoft just can't get the public to like Windows VistaSometimes having the most used operating system in the world still isn’t enough to get buyers to to adopt a system that isn’t catching good vibes from the media. Microsoft seems to be having that very problem with Windows Vista, but there are still a few tricks it can pull in hopes of increasing popularity.

According to CNET, just being Microsoft isn’t enough to fool the masses into adopting an operating system that a select few are speaking against. Microsoft firmly believes that Vista isn’t a bad operating system - it just gets a bad rap.

Mike Nash, one of the corporate VPs of Microsoft, said, “The perception of Vista is a lot better for the people that have used Windows Vista than (for) the ones who haven’t…At some level, a little seeing is believing.”

The problem, of course, is then getting people to actually try out the operating system when Windows XP SP3 is so readily available, and most importantly, making Vista compatible with the hardware and software most users already have.

Right now, Microsoft estimates that about 10% of Windows users suffer from incompatibilities, either of the hardware or software variety. Microsoft relishes the notion that all but one of the top 100 applications work with Vista…but that doesn’t mean the 10% that is suffering isn’t going to spoil it for the rest of them.

Puzzlingly, Microsoft has said that sticking with XP is the proper move for businesses. No doubt that can’t help integration with everyday consumers; if people become used to Vista at work, household adoption might follow. But Microsoft feels that businesses should stay to the tried and true.

Microsoft hopes to sway the minds of the media and consumers by starting a new compaign of the PR variety. Nash plans on contacting all the important entities and telling them that Vista is just getting a bad beat, in hopes of earning a second chance from consumers.

However, it could be too late; many consumers have caught wind of Windows 7, and figure Microsoft will repeat the whole Windows ME debacle by releasing a new and revamped “XP” to make things all better. This latest initiative might be too little, too late.


http://vista.blorge.com/2008/05/05/microsoft-just-cant-get-the-public-to-like-windows-vista/


Windows Server 2008 is 20% faster than Vista

Windows Server 2008 is 20% faster than Vista It seems Microsoft may have a successor (or replacement) for Vista after all and it’s already been released. Windows Server 2008 isn’t easy to configure as a desktop operating system but when done correctly can be 20% faster than Vista while retaining most of the same features.

Windows Workstation 2008 has all the patches and fixes that are present in Vista SP1; runs all the same software but does it faster. InformationWeek calls Windows Workstation 2008 the “speediest and most secure version of Windows to come along in a decade.”

Windows Workstation 2008 is not a product sold by Microsoft and must be configured from a copy of Windows Server 2008. It seems this version of Windows lacks the “bloat” that is part of Vista. However, I am not sure what the author is referring to (but is likely talking about unnecessary services).

Of course this version of Windows was designed with developers in mind who covet speed above all else. Workstation 2008 includes IIS and Hyper-V for creating virtual machines.

A Microsoft employee and third party website have created tutorials on how to use Windows Server 2008 as a desktop operating system. This is what I’ve been referring to as Windows Workstation 2008. Keep in mind that this will have the same driver problems as Vista does, meaning, if a Vista driver doesn’t exist for a piece of hardware you still won’t be able to use it with Server or Workstation 2008.

http://vista.blorge.com/2008/03/11/windows-server-2008-is-20-faster-than-vista/

Windows Server 2008 copies 45 Times Faster Than 2003

It's not unheard of for some of the earliest adopters of Microsoft's Vista this year to compare the experience to swimming in wet cement -- slow and not very pretty.

But word is filtering out of the Redmond, Wash.-based software giant that indicates its new server could be considerably better. Ward Ralston at the Windows Server Division Weblog reports that "our MSN group who is dogfooding Windows Server 200 RC0" has achieved the kind of testing results that might prompt a double-take. In a side-by-side between Windows Server 2003 and Windows Server 2008, the group set out to transfer 10.8 GB of "VirtualEarth Stitch files" from one server to another, and back again.

On Windows Server 2003, the data took five hours, 40 minutes and 30 seconds to transfer once, and more than six hours to transfer back again.

On Windows Server 2008, the same data took seven minutes and 45 seconds to transfer one way, and eight minutes and 10 seconds to transfer back. The Microsoft people spare you the task of doing all that math: "The improvement observed was ~45 times faster over windows 2003."

If the numbers are consistent and no other glitches come up (this software has been in beta for a few years now), it could prove compelling when it is launched - - an event now slated for the first quarter of next year.

News source: CRN

Using Windows Server 2008 as a SUPER workstation OS ... Cont'd

11. Processor Scheduling

As pointed out in a comment on my previous post; On Windows Server 2008 background services are given preference over interactive programs. You can change this behavior by

Control Panel > System and Maintenance > System > Advanced System Settings > Advanced > Performance > Settings > Advanced > Processor Scheduling

Setting this to Programs will make foreground programs more responsive.

12. Visual Effects

One thing you will notice on Windows Server 2008 is that by default you will not see Preview Thumbnails in your Documents / Music / Video folders. This has to be enabled explicitly.

Control Panel > System and Maintenance > System > Advanced System Settings > Advanced > Performance > Settings > Visual Effects

Based on your preference you can tweak these settings.

13. Power Options

Do your bit for a Green World! The Balanced (default) power plan on Windows Server 2008 does not turn off hard disks by default. On Vista hard disks are turned off after 20 mins. You can change this by

Control Panel > Hardware and Sound > Power Options > Change plan settings

It does take a bit to kick start the hard disks when you resume work but that's a sacrifice worth making for a greener world :).

14. IE Enhanced Security

IE Enhanced Security Configuration has been moved from Add Remove Windows Components (on Windows 2003) to the Server Manager on Windows Server 2008.

Server Manager > Security Information > Configure IE ESC

You now have a choice to disable it only for Administrators.

And to end with a couple of clarifications

* Why am I recommending Windows Server 2008 over Windows Vista ?

I am not!

* How to get Sidebar / Media center on Windows Server 2008?

My honest opinion would be to look for alternatives.

* Will hardware problems go away moving to Windows Server 2008?

Not likely. One of the biggest complaints against Vista was hardware issues. Without proper drivers from your hardware vendors your ride on Windows Server 2008 is again going to be bumpy. For me all Vista compatible drivers worked fine with Server 2008 and I believe they should work for you as well.

* Will all software work on Windows Server 2008?

Most will but some setups detect Windows Server 2008 as a server OS and may not install. The compatibility mode does not have a Vista option only XP / Windows 2003 and other legacy OS.

http://blogs.msdn.com/vijaysk/archive/2008/02/20/using-windows-server-2008-as-a-super-workstation-os-cont-d.aspx



Using Windows Server 2008 as a SUPER workstation OS

Windows Server 2008 is the best OS to be released till date from Microsoft's stable. And the moment I got hold of the RTM build I could not resist installing it on my workstation. Due to the nature of my work I always prefer running a Server OS on my main workstation... I have been running Windows 2003 disguised as XP (with all the themes and stuff) all these days.

So here is my tale of how I went about setting up Windows Server 2008 to look and fell like its desktop counterpart Windows Vista.

1. Enable Hardware Virtualization

My workstation is a x64 machine with hardware virtualization capabilities. This means I can run Hyper-V on my machine. Even if your machine's hardware supports virtualization it is most likely not going to be enabled by default. You have to enable it via your BIOS setup.

2. Install the latest Graphics and Audio drivers

Being a server OS Windows 2008 carries with it basic graphics and audio drivers. To utilize the full strength of your hardware ensure you install the latest drivers for both graphics and audio hardware. Only with the proper graphics drivers will you be able to enable the "Aero" experience on Windows 2008.

3. Desktop Experience Feature

The Desktop Experience Feature enables a bunch of stuff that is by default present on a desktop OS. Most importantly it includes Themes, Windows Media player and the Aero related features. You will have to enable it form the Server Manager. The "Turn Windows features on or off" / "Add remove windows components" has all been rolled into the Server Manager now.

Server Manager > Features > Desktop Experience

Installing the Desktop Experience feature does not enable them. You have to manually set them up.

4. Themes

To enable Themes you will basically have to enable the Themes Service. Again being a server OS it is not enabled by default.

Services.MSC > Themes

Set the start up type to Automatic

Enabling the Aero Theme.

For this go to Control Panel > Personalization >Theme and select Windows Aero

5. Search

Search is also disabled by default on Windows 2008. Searching is important for me as I use it a lot to find my emails. To enable search you will have to add the File Services Role via Server Manager.

Server Manager > Roles > File Services > Windows Search

Outlook relies on this search service.

6. Disable Shutdown Event Tracker

Since I am using it as a workstation I do not want to keep a track of all the Shutdowns. The Shutdown Event Tracker is the pop up that you get asking you for a shutdown reason. To disable it

Open mmc.msc

Add the Group Policy snap-in

Under Administrative Templates expand System

Set Display Shutdown Event Tracer to Disabled

7. Audio

For audio you need to enable the Windows Audio service. You do this by setting the startup type to Automatic.

Services.msc > Windows Audio

Ensure you have proper drivers for your audio hardware... for me the default driver was not enabling the headphones ... it started working fine after I got the proper driver.

8. SuperFetch

As a workstation, enabling SupertFetch will give you that additional bit of responsiveness. The SuperFetch services is disabled by default and when you try to enable it you will most likely get an error message "The operating system is not presently configured to run this application"

You will have to make two registry changes to enable this service. I basically copied them over from my Vista machine.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters

EnablePrefetcher DWORD 3

EnableSuperfetch DWORD 3

9. Get a codec pack.

For media hungry buffs download a codec pack. This will ensure you can play all media files.

10. Enable Hyper-V

With Hyper-V you can run virtual machines on your workstation. This is useful if you want to run your tests on older OS versions. Enabling Hyper-V is easy

Server Manager > Roles > Hyper-V

Remember you need a Hyper-V enabled Windows 2008 licence and also your hardware has to support virtualization.

Also If you are using an existing VHD it may ask you to re-Activate Windows as it detected hardware changes.

One good thing about Windows Server 2008 is that it no longer asks for the i386 folder like Windows 2003 while you enable features.

http://blogs.msdn.com/vijaysk/archive/2008/02/11/using-windows-server-2008-as-a-super-desktop-os.aspx



Windows Server 2008 as Workstation

For years I've been working with windows server editions as my main development environments, the reasons are plenty and among of them you can find the stability and the lose of useless services at workstations versions.

Last week I've decided that enough it enough and I cannot stand Vista anymore and decided to downgrade to XP just before going through the downgrade I've received a notification from the Windows Server Beta that they finally made Windows Server 2008 RTM so I've decided to give it a try AND I LOVE IT !

The installation of Windows 2008 Server went much faster then i expected.

After the installation I've started modifying the base install and adapting the server for a high end workstation.

For anyone who might want to move like me here is my WIN2008Workstation list:

  1. Disable shutdown event tracker
    Start->Run->"gpedit.msc" -> Administrative tools->System-> Display Shutdown event tracked -> Disable
  2. Disable IE Security
    Start->Server Manager->Configure IE Sec->Off both options.
  3. Enable Wireless Support
    Start->Server Manager->Features->Add Feature->Wireless LAN Services
  4. Enable Audio support
    Start->Run->"Service.msc"->Windows Audio -> Automatic
    Start->Run->Services.msc"->Windows Audio Endpoint Builder->Automatic
  5. Install hardware drivers
    I am using ThinkPad t60p so my driver list is here
    Note that mobility center is missing from windows 2008 server so there is no need to install it.
    IBM Network access connection will crash on you if you will not enable the wireless support (Look above)
  6. Enable Vista Experience (look & feel including Aero, Media Player etc.)
    Start->Server Manager->Features->Add Feature->Desktop Experience

    More info including how to enable sleep support on windows 2008 server you may find over this kb: http://support.microsoft.com/kb/947036)
  7. Enable Themes
    Start->Run->"Service.msc"->Themes->Automatic
  8. Enable .NET 3.0
    Start->Server Manager->Features->Add Feature->.NET Framework 3.0 Features
  9. Enable Windows Search (for searching outlook emails)
    Start->Server Manager->Roles->Add Roles->File Services->Windows Search
  10. Enable SuperFetch
    Start->Run->"regedit"

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters

    Add a new DWORD by the name of EnablePrefetcher and assign is the value of 3
    Add a new DWORD by the name of EnableSuperfetch and assign is the value of 3

    Start->Run->"services.msc"->SuperFetch->Automatic
  11. Install Messenger
    Latest Live Messenger will not install on Windows 2008 Server, you should install a former version (8.1 and not 8.5) and then you may copy the Live Messenger folder from a working machine and work with it.
    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=d78f2ff1-79ea-4066-8ba0-ddbed94864fc&DisplayLang=en
  12. Install Skype
    Latest Skype version will crash 2 seconds after login, you need to install a former skype version Skype 3.1.0.152 works great.
    http://filehippo.com/download_skype/2473/
  13. Install Office 2007
  14. Install Visual Studio 2008
  15. Setting Processor Scheduling
    Start->Control Panel ->System ->Advanced system settings-> Advanced -> Performance -> Settings->Advanced->Adjust best performance->Programs
    update:
  16. Changing DEP Mode
    Start->Control Panel ->System ->Advanced system settings-> Advanced -> Performance -> Settings-> Data Execution Prevention-> Turn On DEP for essential Windows programs and services.
    update2:
  17. Fixing ASP.NET Development Server
    After installing visual studio you might want to start working with Casini, the asp.net dev server but it seems that the ie cant find it.
    Edit the hosts file located at: C:/windows/system32/drivers/etc

    comment the following line :
    ::1 localhost
    by replacing it with:
    #::1

    (the "::1" is use for the localhost for ipv6)
http://weblogs.asp.net/israelio/default.aspx

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Μεγάλα τα ποσοστά Firefox στην Ευρώπη (και Ελλάδα)

firefox europe

Σύμφωνα με τα στοιχεία της XiTi Monitor, οι Ευρωπαίοι που χρησιμοποιούν Firefox είναι πάρα πολλοί και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην Φιλανδία, ξεπερνούν το 45%. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό χρήσης του Firefox συνεχίζει να αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και μάλιστα με καλύτερες επιδόσεις όταν πρόκειται για αναβάθμιση από Firefox 1 σε Firefox 2 σε σύγκριση με τον αριθμό χρηστών που κάνουν την μετάβαση από IE6 σε IE7.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 3 Έλληνες που σερφάρουν, χρησιμοποιούν Firefox. Το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών της αλεπούς φτάνει το 35,2%, νούμερο που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν οι Έλληνες developers αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στο 1/3 του online πληθυσμού που σέβεται τα web standards και δεν απαιτεί τα γνωστά CSS hacks για την σωστή προβολής μιας σελίδας.

[Thanks tgzi- via]

Στατιστικά για την χρήση Firefox

O φυλλομετρητής Firefox της Mozilla πέτυχε μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 20% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γαλλικής εταιρείας μετρήσεων XiTi. Η XiTi βασίζει τα στοιχεία της σε ένα δείγμα 32,5 [...]

[...] Στην Ελλάδα, το ποσοστό των χρηστών που περιηγείται το διαδίκτυο με τον Firefox ανέρχεται, σύμφωνα με την XiTi, στο 22%!

pestaola firefox stats

Φαίνεται ότι ο Firefox κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών και τα στατιστικά του pestaola.gr αποτυπώνουν μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα - 29%. Καλό θα ήταν όλοι οι χρήστες να ενημερώσουν τον Firefox στην τελευταία έκδοση 1.5. Μπορείτε να βρείτε τον Firefox εδώ!

Διαχείριση μνήμης στον Firefox 3

ff3 ff2 ie7 memory usage

Με αυτό το γράφημα και ένα αρκετά μεγάλο post, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι η διαχείριση μνήμη στον Firefox 3 είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν αλλά και τον Internet Explorer 7. Δύο χαρακτηριστικά test που προτείνονται για τον έλεγχο της RAM που δεσμεύει ο Firefox 3 είναι τα εξής:

      Ανοίξτε 10 tabs με τα sites που χρησιμοποιείτε συνήθως και δείτε την μνήμη. Κλείστε όλα τα tabs εκτός του τελευταίου που ανοίξατε πριν. Σε αυτό φορτώστε το about:blank ή το Google και δείτε την μνήμη ξανά
      Ανοίξτε 3 sites όπως Google Reader, Zimbra, Zoho σε διαφορετικά tabs και κάντε log in. Δείτε την κατανάλωση μνήμης

Στο δεύτερο παράδειγμα αυτό που έχει σημασία είναι η πολυπλοκότητα του site και το “βάρος” της σελίδας αλλά όπως λέει και το σχετικό post, οι χρήστες κάνουν τόσα πολλά πράγματα με τον browser που είναι αδύνατο να τυποποιηθεί ένα είδος test. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Firefox 3 μπορεί να μένει ανοιχτός για περισσότερη ώρα χωρίς να γονατίζει το σύστημα.

[Thanks phaistonian]

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Βραζιλία: εκλογές με άρωμα... Linux

Το ανώτατο εκλογοδικείο της Βραζιλίας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι στις επικείμενες εκλογές στη χώρα θα χρησιμοποιηθούν 430.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές με GNU/Linux και εφαρμογές ψηφοφορίας ανοικτού κώδικα. Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι οι εκλογικές μηχανές θα "μεταναστεύσουν" από τα VirtuOS και Microsoft Windows CE που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα, στο GNU/ Linux – μια κίνηση που επιβαλλόταν ώστε να καλύπτουν τις νομικές προϋποθέσεις όσον αφορά στην ασφάλεια και τη διαφάνεια.

Όλοι οι ειδικοί των πολιτικών κομμάτων σε θέματα software θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο του software που θα χρησιμοποιηθεί από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο για να το ελέγξουν για πιθανά προβλήματα και να προτείνουν βελτιώσεις. Τα προγράμματα που θα εγκατασταθούν στα εκλογικά συστήματα, θα είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα, ώστε να αποτραπούν πιθανές μη εγκεκριμένες τροποποιήσεις, ενώ επιθεωρητές στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συστημάτων ανά πάσα στιγμή, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες "μαγειρέματος" του εκλογικού αποτελέσματος.

Επιπλέον προληπτικά μέτρα όπως παρεμπόδιση της σύνδεσης σε δίκτυα θα ληφθούν για κάθε σύστημα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο hacking, ενώ τυχαία επιλεγμένα συστήματα θα ελεγχθούν από το ανώτατο εκλογοδικείο, τα πολιτικά κόμματα αλλά και ανεξάρτητους φορείς.

Κι εμείς στην Ελλάδα ανεχόμαστε ακόμα τα παραβάν και τις κάλπες και "χώνουμε" ταλαίπωρους εθελοντές για να μετράνε ψήφους.

Πηγή: The Inquirer

Είκοσι δευτερόλεπτα μουσικής σε ένα KB!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ κατόρθωσαν να ανασυνθέσουν ψηφιακά ένα σόλο κλαρινέτου διάρκειας 20 δευτερολέπτων, αποθηκεύοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα αρχείο με μέγεθος μικρότερο από ένα KB [Kilobyte] – δηλαδή 1.000 φορές μικρότερο από το μέγεθος του αντίστοιχου MP3. Το επίτευγμά τους παρουσιάστηκε στα μέσα της εβδομάδας στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Επεξεργασίας Ακουστικής, Ομιλίας και Ηχητικών Σημάτων [International Conference on Acoustics Speech and Signal Processing] στο Λας Βέγκας.

Αρχικά, οι ερευνητές αναδημιούργησαν στον υπολογιστή τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας ενός κλαρινέτου και κατόπιν συνέθεσαν ένα μοντέλο εξομοίωσης του τρόπου παιξίματος ενός τυπικού μουσικού που παίζει κλαρινέτο. Κατόπιν αξιοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να εξομοιώσουν μια αυθεντική εκτέλεση. Τα αποτελέσματα, αν και δεν είναι ακόμα αψεγάδιαστα, είναι αρκετά κοντά στο αυθεντικό.

O Mark Bocko, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και συνδημιουργός της νέας τεχνολογίας, την περιέγραψε ως "ουσιαστικά ένα ανθρώπινης κλίμακας σύστημα αναδημιουργίας μουσικής". Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα αναζητεί τρόπους για να εξομοιώσει περισσότερα από ένα όργανα μαζί και παράλληλα να μεγιστοποιήσει [ναι, και άλλο] το βαθμό της συμπίεσης των δεδομένων.

Πηγή: The Inquirer

Ένα εκατομμύριο ιοί!

Οι ιοί, τα worms και τα Trojans που κυκλοφορούν ελεύθερα και εισβάλλουν στους υπολογιστές μας με τα γνωστά αποτελέσματα, έφτασαν το ένα εκατομμύριο και εύκολα θα το ξεπεράσουν. Όπως ανακοίνωσε η Symantec στην πιο πρόσφατη αναφορά της σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια του Internet, η πλειονότητα των προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού αναπτύχθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.



Οι "κυβερνο-εγκληματίες" βρίσκουν τρόπους να ξεγελούν τα προγράμματα προστασίας, τα οποία λειτουργούν προσπαθώντας να βρουν κατά τον έλεγχο των συστημάτων χαρακτηριστικά που έχουν ξαναδεί.

Η πιο πρόσφατη έκδοση της αναφοράς της Symantec καλύπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2007, κατά το οποίο ανακαλύφτηκαν 499.811 κακόβουλοι κώδικες λογισμικού. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2007 οι νέοι ιοί έφτασαν τους 711.912. Η πλειονότητα των ιών αυτών προορίζεται για υπολογιστικά συστήματα που τρέχουν Microsoft Windows, μια και αυτά είναι πιο διαδεδομένα και πιο εύκολα προσβάσιμα.

Πηγή: BBC

Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπέρ των χρηστών

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να αποκαλύψουν τα στοιχεία των χρηστών του Internet, που μοιράζονται αρχεία, σε περιπτώσεις αστικών αγωγών, σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η υπόθεση της ισπανικής εταιρείας Promusicae και της εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Telefonica έφερε στο φως έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που επιτρέπει να αποκαλύπτονται ονόματα χρηστών μόνο σε περιπτώσεις εγκλημάτων και όχι αστικού δικαίου.

"Η κοινοτική νομοθεσία δεν απαιτεί από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα στο πλαίσιο των αστικών αγωγών", ήταν η δήλωση του δικαστηρίου.

Πηγή: eWeek

Πρόσκληση για Εθελοντές Διασώστες Θαλασσίων Χελωνών


Κάθε χρόνο, καταγράφονται περίπου 50 τραυματισμένες Θαλάσσιες Χελώνες που μεταφέρονται μέσω του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης και του Λιμενικού Σώματος, στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη και άλλες 200 που βρίσκονται νεκρές στις ελληνικές παραλίες.

Για να ενισχυθεί το έργο του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης, διοργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης Εθελοντών Διασωστών στα οποία μπορεί να συμμετέχουν όλοι.

Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί ένας νέος κύκλος, δύο τρίωρων (14:00 με 17:00) σεμιναρίων, τα Σάββατα 10 και 31 Μαΐου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας.

Οι εθελοντές που θα συμμετέχουν και στις δύο συναντήσεις θα γίνουν Μέλη του Δικτύου Διάσωσης, θα λάβουν έντυπο υλικό, βεβαιωτικό, κάρτα Διασώστη καθώς και μπλουζάκι.

Η συμμετοχή στα Σεμινάρια είναι δωρεάν, για την αρτιότερη όμως οργάνωση, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 6 Μαΐου 2008, στον υπεύθυνο του Δικτύου Διάσωσης Παύλο Τσάρο, στο τηλέφωνο 2108982600 ή στο e-mail: rescue@archelon.gr.

Η ενέργεια συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ
Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών
3η μαρίνα Γλυφάδας, Τ.Κ. 166 75 ΓΛΥΦΑΔΑ
www.archelon.gr

Πληροφορίες: 210 8982600 και 6972 877962
Υπεύθυνος: Παύλος Τσάρος