Greek Daily Headlines News Headline Animator

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Έρχεται ο ασφαλέστερος Internet Explorer

Τηρώντας το χρονοδιάγραμμά της, η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη την κυκλοφορία της δεύτερης beta του Internet Explorer 8, μιας έκδοσης που έχει αναπτυχθεί με βαρύτητα στη σταθερότητα λειτουργίας και την ασφάλεια.

Στις νέες λειτουργίες της έκδοσης Beta 2 συγκαταλέγεται και το "InPrivate Browsing" [γνωστό και ως "Porno-Modus" επειδή μέσω αυτής της λειτουργίας θα μπορούσε όποιος μπαίνει σε "πονηρά" sites, να εμποδίσει κάποιον τρίτο να εντοπίσει αυτήν του τη δραστηριότητα]. Όταν αυτό το mode είναι ενεργοποιημένο, ο browser δεν αποθηκεύει κανένα δεδομένο στον τοπικό υπολογιστή - όλα [cookies, προσωρινά αρχεία του Internet, κωδικοί πρόσβασης κ.λπ.] σβήνονται αυτόματα μόλις κλείσει ο browser. Ενεργοποιείται, δε, με την επιλογή του Security από το μενού InPrivate ή με το συνδυασμό πλήκτρων [Ctrl]+[Shift]+[P].

Επεμβάσεις έχουν γίνει και στη λειτουργία καρτελών του browser. Όταν επιχειρήσει κάποιος να ανοίξει ένα site από ένα link σε ένα νέο tab, τότε το tab ανοίγει ακριβώς δεξιά από το ενεργό παράθυρο του IE και όχι τέρμα δεξιά, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτός αυτού, το tab του νέου site και το tab που περιείχε το link από το όποιο άνοιξε το νέο site, εμφανίζονται στο ίδιο χρώμα. Αυτή η ομαδοποίηση των καρτελών έχει ως στόχο να προσφέρει καλύτερη εποπτεία των sites που έχετε ανοίξει. Μια ακόμα ευκολία που προσφέρει ο IE 8, είναι το ταυτόχρονο κλείσιμο όλων των tabs του ίδιου γκρουπ. Και ένα ακόμη πρακτικό χαρακτηριστικό: μέχρι τώρα, όταν άνοιγε κανείς ένα tab, εμφανιζόταν ένα κενό παράθυρο. Αυτό αλλάζει στο Internet Explorer 8, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο browser προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες [όπως το να ανοίξετε τα tabs που κλείσατε τελευταία].

Accelarators

Ήδη στην έκδοση beta 1 υπήρχε μια νέα λειτουργία στην οποία η Microsoft είχε δώσει την ονομασία "Activities". Αυτή έχει μετονομαστεί στη beta 2 σε "Accelerators" και έχει την έννοια της γρήγορης πληροφόρησης. Όταν μαρκάρετε, για παράδειγμα, μια λέξη σε ένα site του Web και ακολούθως κάνετε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού, θα εμφανιστεί ένα μενού με διάφορες προτάσεις για το τι θα μπορούσατε να κάνετε, όπως το να στείλετε την επιλεγμένη λέξη με mail μέσω του Windows Live Hotmail, να δημιουργήσετε μια νέα καταχώρηση blog στο Windows Live ή ακόμα και να τη μεταφράσετε με το Windows Live.

Τη νέα λειτουργία με την ονομασία "Webslice" οι διαχειριστές ενός site μπορούν να την εκμεταλλευτούν με παρόμοιο τρόπο για να προσφέρουν στους επισκέπτες τους πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται αυτοί να επισκεφτούν τη σελίδα τους. Και όπως γίνεται με τα RSS feeds, θα μπορεί κανείς να γίνει συνδρομητής στα Webslices ενός site [τα οποία θα εμφανίζονται στα favorites].

Προστασία από κατάρρευση

Ανάμεσα στους υπόλοιπους νεωτερισμούς που αξίζει να σημειώσει κανείς, περιλαμβάνεται και μια λειτουργία προστασίας από "κρεμάσματα". Συγκεκριμένα, πρόκειται για το "Automatic Crash Recovery" [ACR], το οποίο, όταν ο browser "κρασάρει", φροντίζει να ανακατασκευάσει στην επόμενη εκκίνησή του όλα τα περιεχόμενα και τα tabs που ήταν ανοικτά τη στιγμή της κατάρρευσης. Αυτό το κάνει ήδη ο Firefox, έτσι δεν είναι; Η διαφορά με τον IE είναι ότι ο τελευταίος μπορεί να περιορίσει το crash σε ένα tab. Αν, λοιπόν, καταρρεύσει μια σελίδα που ανοίγει σε ένα tab, αυτό ξανα-ανοίγει, αφήνοντας τα υπόλοιπα tabs ανεπηρέαστα.

Η έκδοση beta 2 είναι διαθέσιμη για download σε παραλλαγές για τα λειτουργικά συστήματα Windows XP, Vista Windows Server 2003 και Server 2008. Αρκετά λιτή, μόλις 12,7ΜΒ, είναι η έκδοση για τα Vista. Το μέγεθος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα, ενώ τις διάφορες εκδόσεις μπορείτε να τις κατεβάσετε από τα ακόλουθα links:

- Έκδοση για XP
- Έκδοση για Vista/Server 2008
- Έκδοση για Vista x64/Server 2008
- Έκδοση για Server 2003/XP x64

Πηγή: Microsoft

Δεν υπάρχουν σχόλια: