Η συγκεκριμένη τεχνολογία υπόσχεται να παράσχει ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε ταχύτητες που θα φτάνουν τα 600Mbps. Η εμβέλεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί απόλυτα. Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρία μικροεπεξεργαστών, Ιντέλ, η οποία δραστηριοποιείται και στο χώρο των ασύρματων τεχνολογιών, η εμβέλεια θα είναι τουλάχιστoν διπλάσια από αυτή που παρέχουν τα μέχρι τώρα πρότυπα (802.11a, 802.11b, 802.11g).
Κάποιες πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί βάση της δεύτερης πειραματικής έκδοσης του προτύπου, έχουν καταδείξει πως η μέση ταχύτητα του 802.11n κυμαίνονται από 100-140Mbps, αρκετά πιο χαμηλά από το θεωρητικό του μέγιστο. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του 802.11g, όπου αν και διαθέτει ένα θεωρητικό μέγιστο των 54Μbps, η πραγματική του ταχύτητα δεν ξεπερνάει τα 24Mbps.
Τόσο η εμβέλεια όσο και η μέγιστη ταχύτητας διαμεταγωγής δεδομένων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα μεγέθη στα ασύρματα δίκτυα. Η εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου καθορίζεται από την μορφολογία της περιοχής - τοίχοι, φυσικά εμπόδια κ.α.- ενώ η ταχύτητα εξαρτάται από τον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν το ίδιο χρονικό διάστημα την ίδια υποδομή.
Λίγη περισσότερη τεχνολογία
Το πρότυπο 802.11n αν και ενσωματώνει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των προκατόχων, εισάγει αρκετά καινούρια. Ένα από αυτά είναι το σύστημα Πολλαπλής Εισόδου Πολλαπλής Εξόδου (ΠΕΠΕ, ΜΙΜΟ – Multiple Input Multiple Output). Τo σύστημα αυτό αξιοποιεί πολλαπλές κεραίες για την μετάδοση διαφορετικών ροών δεδομένων από ένα σημείο σε πολλά. Αντί, λοιπόν, να μεταφέρεται σε κάθε χρονική στιγμή μία ροή δεδομένων, το σύστημα MIMO μπορεί π.χ. να μεταδώσει τρεις ροές δεδομένων και να λάβει άλλες δύο. Αυτό καθιστά εφικτή τη μετάδοση μεγαλύτερης ποσότητας δεδομένων σε ορισμένο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα προηγούμενα πρότυπα ενώ υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή και η επέκταση της εμβέλειας. Η ταυτόχρονη ανταλλαγή πολλαπλών ροών δεδομένων παρουσιάζει το μειονέκτημα της μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος. Στην τελική έκδοση του προτύπου αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα.
Η διαφοροποίηση δεν σταματάει εδώ. Το πλάτος του καναλιού μετάδοσης στην περίπτωση του 802.11n είναι 40MHz, διπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα πρότυπα. Αυτό πρακτικά περιορίζει τον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε ένα σημείο πρόσβασης 802.11n. Στη τελική τεχνική προδιαγραφή η διαχείριση των χρηστών θα γίνεται δυναμικά, ώστε να είναι εφικτή τόσο η ταυτόχρονη σύνδεση πολλών χρηστών όσο και η αποδοτική λειτουργία του σημείου πρόσβασης.
Το 802.11n παρέχει ευελιξία στην υλοποίησή του. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπει την ανάπτυξη πολλών προϊόντων συμβατών μεταξύ τους, αλλά με διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα μετάδοσης και την εμβέλεια. Η τελευταία έκδοση του προτύπου περιλαμβάνει 576 διαφορετικές διαμορφώσεις (configurations). Αντίστοιχα το 802.11g, το οποίο και αποτέλεσε το αμέσως προηγούμενο πρότυπο, περιλάμβανε μόλις 12 διαφορετικές διαμορφώσεις.
Διαλειτουργικότητα
Τα σημεία ασύρματης πρόσβασης που λειτουργούν σήμερα βασίζονται κυρίως στις τεχνολογίες 802.11b και 802.11g, ενώ η πλειονότητα των υπολογιστών του εμπορίου συνοδεύεται από κάρτες ασύρματου δικτύου τύπου 802.11g. Πολλά προϊόντα (κάρτες και ασύρματα δίκτυα) υποστηρίζουν και τα τρία παλαιότερα πρότυπα.
Στόχος της τελικής έκδοσης του προτύπου είναι η διαλειτουργικότητα, ώστε τα προϊόντα τύπου 802.11n να μπορούν να λειτουργήσουν στην υπάρχουσα υποδομή ασύρματων δικτύων.
Οι συσκευές ασύρματης πρόσβασης (access points) της τεχνολογίας 802.11n θα μπορούν να λειτουργούν σε τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Στην πρώτη θα υποστηρίζουν συσκευές που διαθέτουν κάρτα δικτύου τύπου 802.11a, 802.11b και 802.11g, στην δεύτερη θα υποστηρίζονται όλες οι τεχνολογίες και στην τρίτη, που ονομάζεται Γκρινφιλντ, θα υποστηρίζονται μόνο συσκευές τύπου 802.11n. Η μέγιστη απόδοση της τεχνολογίας 802.11n θα επιτυγχάνεται στην κατάσταση Γκρινφιλντ, ενώ στις υπόλοιπες καταστάσεις, η απόδοση της θα μειώνεται αισθητά, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας και των υπολοίπων προτύπων.
Εφαρμογές
Τι προσφέρει όμως το 802.11n; Υπάρχει λόγος μία επιχείρηση ή ένας χρήστης να αντικαταστήσει την υπάρχουσα υποδομή του με άλλη, καινούρια, που θα βασίζεται στο πρότυπο 802.11n; Η απάντηση είναι "ναι", ιδιαίτερα για όσους στηρίζονται επαγγελματικά σε εφαρμογές οι οποίες απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης.
Η χρήση του ασύρματου ίντερνετ βελτιώνεται σημαντικά με το 802.11n. Μέχρι σήμερα το μεγάλο πλεονέκτημα των ενσύρματων δικτύων ήταν η αξιοπιστία και οι υψηλές ταχύτητες μετάδοσης. Η ταχύτητα που απολάμβανε ένας χρήστης σε ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης δεν ξεπερνούσε τα 22Μbps (802.11g). Τo 802.11n παρέχει ταχύτητα 140Mbps, με ανώτατο θεωρητικό όριο τα 600Mbps. Έτσι, καθιστά την ασύρματη δικτύωση ανταγωνιστική με τα ενσύρματα δίκτυα τύπου Έθερνετ (Ethernet) και της επιτρέπει να υποστηρίξει και άλλες εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων, όπως λόγου χάριν η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε δικτυακές αποθηκευτικές μονάδες (NAS – Network Attached Storage).
Στην περίπτωση της τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (VoIP – Voice over Internet Protocol), μιας εφαρμογής με χαμηλές απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, το 802.11n μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της επικοινωνίας, αφού προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη αξιοπιστία στην μετάδοση των δεδομένων.
Το 802.11n θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και στην οικιακή δικτύωση. Σήμερα, πολλές εταιρίες ηλεκτρονικών προϊόντων ενσωματώνουν κάρτες ασύρματης δικτύωσης στα προϊόντα τους. Αυτό καθιστά εφικτή την ασύρματη μετάδοση ψηφιακού περιεχομένου σε συσκευές εντός σπιτιού, όπως τα ασύρματα ηχεία και οι ασύρματοι τηλεοπτικοί δέκτες. Η μετάδοση περιεχομένου όπως το βίντεο και ο ήχος έχει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, τις οποίες το 802.11n ικανοποιεί πλήρως. Ενδεικτικά, η μετάδοση ενός αρχείου βίντεο που απαιτεί 42 λεπτά μέσω ενός δικτύου 802.11b, χρειάζεται μόλις ένα λεπτό στην περίπτωση του 802.11n.
Πηγή: broadband.gr , IEEE, Wi-Fi Alliance, Computerworld
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου