Από τα δημοφιλέστερα πρότυπα ασύρματης προσωπικής δικτύωσης ξεχωρίζει το Μπλουτούθ (Bluetooth, "μπλέ δόντι", εξ ου και το μπλε λεντάκι των συσκευών κατά τη χρήση του). Το συγκεκριμένο πρότυπο χρησιμοποιείται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, παιγνιδομηχανές, φορητούς εκτυπωτές, φωτογραφικές μηχανές και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για την μεταφορά δεδομένων σε μικρές αποστάσεις – από ένα ως 10 μέτρα. Εκτιμάται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί ένα δισεκατομμύριο συσκευές που ενσωματώνουν το Μπλουτούθ.
Το μέλλον του Μπλουτούθ είναι άμεσα συνυφασμένο με αυτό της τεχνολογίας Ιδιαίτερα Ευρείας Συχνότητας (ΙΕΣ, UWB – Ultra Wide Band), αφού η επόμενη έκδοση (3.0) του Μπλε Δοντιού θα βασίζεται στην ΙΕΣ. Πρόκειται για μία ευρυζωνική τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης δεδομένων κατάλληλη για μικρές αποστάσεις, που υποστηρίζει ταχύτητες που ξεκινούν από τα 100Mbps και φτάνουν θεωρητικά ως και τα 480Mbps. Θεωρείται κατάλληλη για ‘βαριές εφαρμογές’, όπως η μετάδοση ροών πολυμεσικού περιεχομένου (streaming media). Δύο διαφορετικοί οργανισμοί, το ΙΕΣ Φόρουμ (UWB Forum) και η Συμμαχία ΓουάιΜιντια (WiMedia Alliance) αναπτύσσουν δικές τους υλοποιήσεις. Η υλοποίηση της ΓουάιΜίντια έχει το προβάδισμα, καθώς μπορεί να επιτύχει ταχύτητες από 53 ως 480Mbps, και ήδη υποστηρίζεται από κονσόρτσιουμ μεγάλων εταιριών, όπως η Νόκια, η Ιντέλ, η Σάμσουνγκ, η Σόνυ, η Χιούλετ Πάκαρντ κ.α.
Μια τεχνολογία που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο "Μπλε Δόντι" σε περιπτώσεις που απαιτείται χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μικρό μέγεθος είναι το Γουάιμπρι (Wibree), το οποίο αναμένεται να ενσωματωθεί σε ρολόγια χειρός, παιδικά παιχνίδια, ασύρματες περιφερειακές συσκευές και αθλητικούς αισθητήρες. Το Γουάιμπρι θα λειτουργεί στην ίδια συχνότητα με το Μπλουτουθ – 2.4GHz –, θα επιτυγχάνει ταχύτητες ενός Mbps σε απόσταση ως και 10 μέτρα και θα καταναλώνει το ένα δέκατο της ενέργειας. Η τεχνολογία αποτελεί πρόταση της φιλανδικής εταιρίας κινητών τηλεφώνων Νόκια, η οποία έγινε αποδεκτή από την Όμιλο Συμφερόντων Μπλουτουθ (Bluetooth Special Interest Group). Το πρότυπο Γουάιμπρι αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Ανταγωνιστικά προς το Μπλουτουθ και την ΙΕΣ αναμένεται να δράσει η τεχνολογία του Ασύρματου Ενιαίου Σειριακού Διαύλου (ΑΕΣΔ, WUSB - Wireless Universal Serial Bus). Ο AΕΣΔ αποτελεί ασύρματη υλοποίηση του γνωστού Ενιαίου Σειριακού Διαύλου (USB) που χρησιμοποιείται ευρύτατα για την σύνδεση και την επικοινωνία περιφερειακών συσκευών με τους προσωπικούς υπολογιστές. Η τρέχουσα έκδοση (1.1) του AΕΣΔ, λειτουργεί σε συχνότητες από 3.1 ως 10.6 GHZ και μπορεί να επιτύχει ταχύτητα μετάδοσης 480Mbps σε απόσταση ως και τρία μέτρα. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις η ταχύτητα μειώνεται σημαντικά. Για παράδειγμα σε απόσταση 10 μέτρων η ταχύτητα πέφτει στα 110Mbps.
Η Επικοινωνία Εγγύς Πεδίου (ΕΕΠ, NFC – Νear Field Communication), είναι ακόμα μία τεχνολογία για την ανταλλαγή δεδομένων σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση. Λειτουργεί στην πολύ χαμηλή συχνότητα των 13,56MHz και θεωρητικά προσφέρει μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης 424Κbps. Η επικοινωνία μεταξύ δύο συσκευών εξοπλισμένων με ΕΕΠ ενεργοποιείται όταν αυτές βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των τεσσάρων εκατοστών. Μέσω του ΕΕΠ, οι συσκευές μπορούν να συνεννοηθούν για περαιτέρω ανταλλαγή δεδομένων μέσω εναλλακτικών τεχνολογιών. Προτεινόμενες χρήσεις είναι η αυτόματη διασύνδεση (paring) κινητών μέσω μπλουτουθ, οι ηλεκτρονικές αγορές, ακόμη και η χρήση ως ηλεκτρονικά κλειδιά.
Λύσεις και για την επιχείρηση
Οι τεχνολογίες ΑΠΔ βρίσκουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τεχνολογία Αναγνώρισης ΡαδιοΣυχνότητας (ΑΡΣ, RFiD – Radio-frequency identification), που συνεχώς κερδίζει έδαφος σε σχέση με την τεχνολογία γραμμωτού κώδικα (barcode). Η ΑΡΣ χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μιας αναγνωστικής συσκευής και εμπορευμάτων πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί ειδικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Η ποσότητα της πληροφορίας που μπορεί να μεταφέρει μία ετικέτα ΑΡΣ συνήθως δεν υπερβαίνει τα 2KB.
Μία τεχνολογία που αναμένεται να ανταγωνιστεί την ΑΡΣ είναι η Ρούμπι (Rubee). Βασίζεται στο πρότυπο 1902.1 της IEEE και υπόσχεται μετάδοση δεδομένων σε πολύ χαμηλές συχνότητες (450KHz) και αποστάσεις ως 15 μέτρα. Η Ρούμπι χρησιμοποιεί και αυτή ετικέτες για την εγγραφή και αποθήκευση πληροφοριών. Οι ετικέτες της είναι ιδιαίτερα λεπτές, αφού έχουν πλάτος μόλις 1,5 χιλιοστό. Στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας προστίθενται η μεγάλη διάρκεια ζωής των μπαταριών των ετικετών –από 10 ως 15 χρόνια - , η ανθεκτικότητά τους σε περιβάλλοντα υψηλής υγρασίας και το σχετικά χαμηλό κόστος χρήσης. Οι πρώτες εμπορικές υλοποιήσεις αναμένονται ως το τέλος του 2007.
Τεχνολογία με ευρύ πεδίο εφαρμογών στην οικιακή δικτύωση και στην επιχειρηματική λειτουργία αποτελεί και το ΖιγκΜπί.
Πήγες: broadband.gr, WiMedia Alliance, Bluetooth.com, Wibree.com, Usb.org, NFC Forum, RFID journal, Eweek
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου