Greek Daily Headlines News Headline Animator

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Εργαλεία προστασίας: Συνήθεις απορίες (FAQ)

Ε. Τι είναι το τείχος προστασίας;

A. Ένα τείχος προστασίας (ή τείχος προστασίας Web) κάνει τον υπολογιστή σας αόρατο για τους ηλεκτρονικούς εισβολείς και ορισμένες κακόβουλες εφαρμογές λογισμικού, όπως οι ιοί, οι ιοί τύπου worm και οι ιοί τύπου Trojan horse. Ένα τείχος προστασίας επίσης αποτρέπει το λογισμικό που υπάρχει στον υπολογιστή σας από το να συνδεδεί στο Διαδίκτυο για να αποδεχθεί ενημερωμένες εκδόσεις και τροποποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Τα τείχη προστασίας έχουν τη μορφή λογισμικού και υλικού, αλλά τα τείχη προστασίας υλικού προορίζονται για χρήση επιπλέον ενός τείχους προστασίας λογισμικού.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενεργοποιήσει ένα τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς προτού συνδεθείτε στο Internet. Διαβάστε περισσότερα για τα Τείχη προστασίας.

Ε. Τι είναι το λογισμικό προστασίας από ιούς;

A. Το λογισμικό προστασίας από τους ιούς βοηθά στην προστασία του υπολογιστή σας από συγκεκριμένους ιούς και σχετικό κακόβουλο λογισμικό, όπως οι ιοί τύπου worm και Trojan horse. Το λογικό προστασίας από τους ιούς θα πρέπει να διατηρείται ενημερωμένο. Αυτές οι ενημερωμένες εκδόσεις γενικά, είναι διαθέσιμες μέσω συνδρομής από τον προμηθευτή του λογισμικού προστασίας από ιούς.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ενεργοποιήσει ένα τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς προτού συνδεθείτε στο Internet. Διαβάστε περισσότερα για τους ιούς.

Ε. Χρειάζομαι και τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από τους ιούς;

A. Ναι. Το τείχος προστασίας βοηθά στην αποτροπή των ενεργειών των χάκερ και των ιών προτού φθάσουν στον υπολογιστή σας, ενώ το λογισμικό προστασίας από τους ιούς απαλλάσσει τον υπολογιστή από τους γνωστούς ιούς, εάν κατορθώσουν να το παρακάμψουν ή εάν έχουν ήδη προσβάλλει τον υπολογιστή σας. Ένας συνήθης τρόπος με τον οποίον οι ιοί παρακάμπτουν οι ιοί ένα τείχος προστασίας είναι όταν εσείς αγνοείτε τα προειδοποιητικά του μηνύματα κατά τη λήψη λογισμικού από το Internet ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πώς θα προστατεύσετε τον υπολογιστή σας από τους ιούς.

Ε. Τι είναι το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές;

A. Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές ανιχνεύει και αφαιρεί το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές από τον υπολογιστή σας. Ο όρος "Spyware" (γνωστό και ως "adware") γενικά αναφέρεται σε λογισμικό σχεδιασμένο για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του υπολογιστή σας. Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές (Spyware) μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες αναδυόμενες διαφημίσεις, να συλλέγει προσωπικά σας στοιχεία ή να αλλάξει τη διαμόρφωση του υπολογιστή σας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σχεδιαστή του λογισμικού υποκλοπής. Στη χειρότερη μορφή του, το spyware μπορεί να δώσει στους εγκληματίες τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν τον υπολογιστή σας και να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας.

Το λογισμικό προστασίας από υποκλοπές είναι ένα σημαντικό εργαλείο που σας βοηθά να κρατήσετε τον υπολογιστή σας σε άριστη λειτουργία και να τον προστατέψετε από εισβολές. Αυτού του είδους του λογισμικό πρέπει επίσης να διατηρείται ενημερωμένο. Οι ενημερωμένες εκδόσεις γενικά, είναι διαθέσιμες μέσω συνδρομής από τον προμηθευτή του λογισμικού προστασίας από υποκλοπές. Διαβάστε περισσότερα για το λογισμικό υποκλοπών.

Σημείωση: Ορισμένες εφαρμογές "spyware" συνήθως βοηθούν το επιθυμητό λογισμικό να λειτουργεί όπως πρέπει ή δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρεται το καλό λογισμικό δωρεάν με διαφημίσεις (όπως πολλά διαδικτυακά προγράμματα e-mail). Οι περισσότερες εφαρμογές υποκλοπών σας επιτρέπουν να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις σας, προκειμένου να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε προγράμματα.

Ε. Τι είναι το φίλτρο ανεπιθύμητων μηνυμάτων;

A. Τα φίλτρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων (πολλές φορές αναφέρονται ευρέως ως "φίλτρα e-mail") αξιολογούν τα εισερχόμενα μηνύματα e-mail για να προσδιοριστεί εάν περιέχουν στοιχεία τα οποία συνήθως σχετίζονται με ανεπιθύμητη ή επικίνδυνη μαζική αλληλογραφία. Εάν το φίλτρο υποδείξει ότι το μήνυμα e-mail είναι ύποπτο, το μήνυμα συνήθως πηγαίνει σε έναν ειδικό φάκελο, ενώ οι σύνδεσμοι και ο άλλος κώδικας που περιέχεται σε αυτό απενεργοποιούνται. Στη συνέχεια μπορείτε να αξιολογήσετε το μήνυμα με μεγαλύτερη ασφάλεια, με την ησυχία σας. Διαβάστε περισσότερα για τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Ε: Τι είναι το φίλτρο πλαστών μηνυμάτων;

A: Το φίλτρο πλαστών μηνυμάτων αποτελεί συνήθως μέρος ενός φίλτρου e-mail ή γραμμής εργαλείων Internet. Αξιολογεί τα εισερχόμενα μηνύματα για ενδείξεις ότι συνδέονται με απάτες πλαστών μηνυμάτων. Οι απάτες πλαστών μηνυμάτων χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τοποθεσίες Web που μοιάζουν απαράλλακτες με τις αντίστοιχες νόμιμες (π.χ. με τοποθεσίες οικονομικών ή κρατικών οργανισμών) αλλά είναι μόνον έξυπνες απομιμήσεις. Αν κάνετε κλικ σε συνδέσμους στο e-mail ή πληκτρολογήσετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης και άλλα δεδομένα σε αυτές τις τοποθεσίες Web, οι απατεώνες παίρνουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουν για να σας παρασύρουν ή να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας. Τα φίλτρα πλαστών μηνυμάτων μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους συνδέσμους που σχετίζονται με γνωστές σελίδες πλαστών μηνυμάτων και άλλες ύποπτες ενδείξεις. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτές τις ενδείξεις απάτης πλαστών μηνυμάτων στην ενότητα Πώς μπορώ να ξέρω εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πλαστό;

Ε: Τι είναι ο γονικός έλεγχος;

A: Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα παιδιά σας από ακατάλληλο περιεχόμενο, τόσο στο Internet και στα παιχνίδια υπολογιστή. Μπορείτε να επιλέξετε ξεχωριστά επίπεδα ασφάλειας για κάθε παιδί μέσα στο σπίτι, ανάλογα με την ηλικία του και την ωριμότητά του. Ορισμένα συστήματα βιντεοπαιχνιδιών περιλαμβάνουν παρόμοιες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου, που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη δυνατότητα του παιδιού σας να παίζει ακατάλληλα παιχνίδια και να βλέπει ακατάλληλες ταινίες DVD. Διαβάστε περισσότερα για το γονικό έλεγχο.

Ε: Διαθέτει ο ολοκαίνουριος υπολογιστής μου αυτά τα εργαλεία προστασίας της ασφάλειας;

A: Ίσως. Όταν αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή, ελέγξτε τον κατάλογο συσκευασίας για να δείτε εάν ο κατασκευαστής έχει συμπεριλάβει τείχος προστασίας, λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό προστασίας από υποκλοπές, εκτός από το λειτουργικό σύστημα (π.χ. τα Microsoft Windows). Το λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Microsoft Outlook ή οι υπηρεσίες e-mail στο Web, όπως το Yahoo Mail, διατίθενται με τα δικά τους φίλτρα e-mail. Επικοινωνήστε με τον πάροχο λογισμικού e-mail για να μάθετε ποια φίλτρα διαθέτει το πρόγραμμά σας.

Εάν ο υπολογιστής δεν διαθέτει εργαλεία προστασίας, διατίθενται τέτοια από πολλούς προμηθευτές. Μπορείτε να βρείτε δοκιμαστικές εκδόσεις (με χαμηλό κόστος ή δωρεάν) και άλλες επιλογές στη σελίδα Δωρεάν λήψεις λογισμικού και δοκιμαστικών εκδόσεων.

http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/update/security_tools_faq.mspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: