Greek Daily Headlines News Headline Animator

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Ασύρματα δίκτυα ευρείας περιοχής

Τα Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (ΑΔΕΠ, Wireless WANs - Wide Area Networks) αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τεχνολογικούς τομείς. Διαφορετικές τεχνολογίες όπως το ΓουάιΜαξ (WiMax - Worldwide Interoperability for Microwave Access, Παγκόσμια Διαλειτουργικότητα για Μικροκυματική Πρόσβαση) , η Τοπική Πολυσημειακή Υπηρεσία Διανομής (ΤΠΥΔ, LMDS - Local Multipoint Distribution Service), η Ασύρματη Ευρυζωνικότητα (AE, Wibro – Wireless Broadband) κ.α. φιλοδοξούν να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για την υλοποίηση ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων σε πολλές χώρες. Πίσω από κάθε τεχνολογία βρίσκεται ένα κονσόρτσιουμ εταιριών, το οποίο έχει επενδύσει στην ανάπτυξη και τη διάδοση της, στοχεύοντας στην παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης εν κινήσει σε μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Ο ανταγωνισμός είναι ήδη μεγάλος, και εντείνεται ακόμα περισσότερο από την προσπάθεια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να εισέλθουν στην αγορά των Ασύρματων Δικτύων Ευρείας Περιοχής, με την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τέταρτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (4G) και η Εξέλιξη Μακράς Διάρκειας (ΕΜΔ, LTE – Long Term Εvolution).

Το πρώτο λόγο στην συγκεκριμένη κατηγορία δικτύων φαίνεται να έχει το WiMax. Πρόκειται για ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα το οποίο καθιστά εφικτή την μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες 70Mbps, σε αποστάσεις ως και τα 65 χιλιόμετρα. Σημαντική ώθηση στη συγκεκριμένη τεχνολογία έδωσε η απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ, ITU – International Telecommunications Unit), να την εντάξει σε αυτές της τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με την εταιρία Ερευνών Άμπι (ABI Research), μέχρι το 2012 θα υπάρχουν 295 εκατομμύρια χρήστες της τεχνολογίας WiMax.

Το ΤΠΥΔ επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων από σημείο σε σημείο (point-to-point) ή από σημείο σε πολλαπλά σημεία (point-to-multipoint). Λειτουργεί σε μικροκυματικές συχνότητες μεγαλύτερες των 20GHz – συνήθως από 26 έως και 28GHz – και επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες μεταφοράς, οι οποίες σε ιδανικές συνθήκες φτάνουν τα 2Gbps. Η εγκατάσταση και η λειτουργία δικτύων ΤΠΥΔ απαιτεί την τοποθέτηση σταθμού βάσης στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου, και μάλιστα σε ορισμένο ύψος. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ των εγκαταστάσεων του ενδιαφερόμενου και αυτών του παροχέα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χιλιόμετρα. Οι ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες που επιτυγχάνονται μέσω του ΤΠΥΔ το καθιστούν ιδανικό για την μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου και την παροχή εταιρικών υπηρεσιών, όπως π.χ. υπηρεσίες φωνής. Από την άλλη, το υψηλό κόστος των σταθμών βάσης και η απαίτηση για την τοποθέτηση τους σε ορισμένο ύψος, αποτελούν τα βασικότερα μειονεκτήματα της τεχνολογίας, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Η.Π.Α.

Μία ακόμη ανερχόμενη ευρυζωνική τεχνολογία είναι η Κινητή Ευρυζωνική Ασύρματη Πρόσβαση (ΚΕΑΠ, ΜΒWA – Mobile Broadband Wireless Access). Η ΚΕΑΠ βασίζεται στο πρότυπο 802.20 της IEEE και αναμένεται να προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης της τάξεως του 1,5Mbps ακόμα και σε οχήματα που κινούνται με ταχύτητα 250 χιλιόμετρα/ώρα. Αν και η ταχύτητα πρόσβασης είναι πολύ μικρότερη από αυτή του WiMax, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει καλύτερες επιδόσεις στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κινούμενα οχήματα όπως τα λεωφορεία, τα τρένα κτλ. Πάντως πολύ δύσκολα θα υπάρξει εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής πριν από το 2009.

Η Ασύρματη Ευρυζωνικότητα (AE, Wibro – Wireless Broadband) είναι μία τεχνολογία βασισμένη στο WiMax, η οποία αναπτύχθηκε και χρησιμοποιείται στην Κορέα. Μεταξύ της ΑΕ και του Wimax υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις. Η ΑΕ προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης από 30 ως 50 Mbps σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα πέντε χιλιόμετρα από τις υποδομές του παρόχου. Παράλληλα επιτρέπει και την παροχή των ευρυζωνικών υπηρεσιών ακόμα και σε χρήστες εν κινήσει (60 χιλιόμετρα/ώρα).Η ΑΕ έχει γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Κορέα, αλλά πολύ δύσκολα θα χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, μετά την έγκριση του WiMax ως τεχνολογίας τρίτης γενιάς.

Και η κινητή τηλεφωνία στο παιχνίδι

Στην παροχή ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών και ο χώρος της κινητής τηλεφωνίας έχει τις δικές του προτάσεις. Πιο δημοφιλής τεχνολογία είναι το Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Τηλεπικοινωνιών (ΠΣΚΤ, UMTS - Universal Mobile Telecommunications System), ευρύτερα γνωστή ως 3G. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αρκετά πρόσφατη, έχουν ήδη παρουσιαστεί πολλές παραλλαγές της. Η πιο συχνή υλοποίηση βασίζεται στο πρότυπο W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access, Ευρυζωνική Πολλαπλή Προσπέλαση Διαίρεσης Κώδικα) και επιτρέπει σε ένα συνδρομητή δικτύου κινητής τηλεφωνίας να χρησιμοποιεί το ίντερνετ - μέσω του κινητού τηλεφώνου ή μέσω υπολογιστή και ειδικής κάρτας - με ταχύτητα 384Kbps. Οι υψηλές χρεώσεις των εταιριών κινητής τηλεφωνίας καθώς και οι, συγκριτικά με τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες, χαμηλές ταχύτητες του ΠΣΚΤ, είναι δύο βασικά μειονεκτήματα των δικτύων 3G.

Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης των δικτύων ΠΣΚΤ επιτυγχάνει η τεχνολογία Υψηλής Ταχύτητας Πρόσβασης Πακέτων (ΥΤΠΠ, HSPA - High Speed Packet Access) . Η τεχνολογία ΥΤΠΠ αυξάνει την ταχύτητα πρόσβασης των χρηστών στο ίντερνετ στα 14Μbps, αν και στην πράξη δύσκολα ξεπερνιούνται τα 3,6Mbps. Τα 3,6Mbps είναι μία αισθητή αναβάθμιση σε σχέση με τα 384Kbps, αλλά και πάλι η απόσταση από τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες παραμένει μεγάλη.

Το επόμενο στάδιο για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς είναι η τεχνολογία Εξέλιξη Μακράς Διάρκειας. Σε τεχνικό επίπεδο, τα δίκτυα ΕΜΔ αναμένεται να προσφέρουν ταχύτητες 100/50Μbps (αποστολή/λήψη) σε σημαντικά μεγάλη εμβέλεια, η οποία θα φτάνει ακόμα και τα 100 χιλιόμετρα από το σημείο που έχει εγκατασταθεί ο σταθμός βάσης. Πολλοί έχουν βιαστεί να χαρακτηρίσουν τα συστήματα ΕΜΔ ως συστήματα τέταρτης γενιάς ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν επιφυλακτική στάση και τους αποδίδουν τον όρο pre-4G Εμπορικές υλοποιήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας δεν αναμένονται τουλάχιστον πριν το 2012. Μια αργοπορία που μπορεί να κοστίσει, καθώς είναι πιθανό ως τότε το WiMax να έχει εδραιώσει την κυριαρχία του.

Υπό ανάπτυξη βρίσκονται και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G). Στόχος των κατασκευαστών είναι τα δίκτυα αυτά να παρέχουν ταχύτητες πρόσβασης από 100Mbps ως και 1Gbps σε χρήστες εν κινήσει. Τεχνικά, τα δίκτυα 4G θα βασίζονται στο δικτυακό πρωτόκολλο. Προς την κατεύθυνση ανάπτυξης δικτύου 4G κινείται και η κορεατική ΝΤΤ ΝτοΚοΜό (NTT DoCoMo) η οποία ετοιμάζει τηλεπικοινωνιακό σύστημα, που επιτυγχάνει ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων 5Gbps προς κόμβο που κινείται με ταχύτητα 10 χιλ./ώρα. Το σύστημα αυτό, βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και δεν αναμένεται να γίνει δυνατή η εμπορική του εκμετάλλευση πριν το 2010.

Πηγές: broadband.gr , WiMax.com, WCAI, LMDS Wireless, IEEE 802 LAN/MAN Standards Committee, GSM Association, UMTS Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: