Greek Daily Headlines News Headline Animator

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

VLC Media Player, ένα αξιόπιστο εργαλείο


Ο VLC player είναι πιθανότατα ο πιο γνωστός media player ανοικτού κώδικα εκεί έξω. Ο vlc παίζει σχεδόν όλα τα αρχεία ήχου και video που κυκλοφορούν, ενώ παράλληλα δεν δεσμεύει πολύ χώρο στο σκληρό σας δίσκο. Το πρόγραμμα αυτό καταναλώνει πολύ λίγους πόρους συστήματος, και είναι ιδανικός για όσους έχουν σχετικά παλαιό μηχάνημα. Βέβαια, πέρα του ότι είναι ένας εξαιρετικός player, έχει δυνατότητες να λειτουργήσει ως server ή client για streaming media files μέσω ενός δικτύου ή του ίντερνετ. Τα κόλπα και οι ρυθμίσεις που αφορούν τον ήχο και την εικόνα είναι ατελείωτα, ενώ προσφέρει ακόμα και τη δυνατότητα να βγάλετε screenshot μιας ταινίας κατά την αναπαραγωγή της. Ο vlc συμβαδίζει πλήρως με την ιδεολογία του open source (ανοικτού κώδικα) και είναι διαθέσιμος προς μια πληθώρα λειτουργικών συστημάτων όπως : Windows, OS X, Linux, Unix. Ετσι ακόμα και αν το λειτουργικό σας σύστημα δεν υποστηρίζεται μπορείτε να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα(source code) kαι τα απαραίτητα libraries για να το κάνετε compile.


Αυτό είναι το κύριο interface του VLC στα Vista ωστόσο μπορείτε να κατεβάσετε επιπλέον skins από εδώ



Ο vlc player παίζει όλα σχεδόν τα αρχεία video ενώ υποστηρίζει ακόμα και την εισαγωγή υποτίτλων για τις ταινίες σας. Επίσης μπορεί να κάνει capture από συσκευές και από streams που θα του ορίσετε.


Ενώ διαθέτει και αρκετά visualizations κατά την αναπαραγωγή αρχείων ήχου.




Ο vlc είναι από τις περιπτώσεις των open source προγραμμάτων, που και ελαφρύς είναι, και όμορφος μπορεί να γίνει με κάποιο skin αλλά και έξτρα δυνατότητες έχει που δύσκολα θα τις βρείτε σε άλλον media player.
Ενα από τα μειονεκτήματα του προγράμματος είναι η απουσία όμορφου interface για την playlist, σε αυτό τον τομέα της αναπαραγωγής μουσικής από το σκληρό ίσως να προτιμήσετε καλύτερα τον wmp 11 ή τον amarok όσοι είστε Linux users. Ωστόσο όσον αφορά την αναπαραγωγή ταινιών είναι ένα άφθαστο εργαλείο. Ούτε codecs θέλετε ούτε τίποτα, απλά ανοίξτε την ταινία με τον vlc και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Εχει ακόμα και wiki για όσους θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, ενώ το documentation για να μάθετε πως να εκμεταλευθείτε όλες τις δυνατότητες είναι επαρκώς κατατοπιστικό.


Ακόμα το ψάχνετε? Κάντε το βήμα τώρα!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: